Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedno pismo

'Živković je smijenjen jer je smetao umreženim koruptivnim interesima'

milan živković žile
Žarko Bašić/PIXSELL
10.12.2012.
u 09:56

Živković je hrabro radio na prokazivanju i rješavanju krize novinarskih medija, napominju potpisnici pisma

Skupina novinara, intelektualaca i predstavnika civilnog društva uputila je danas prosvjedno pismo ministrici kulture Andreji Zlatar Violić u povodu najave smjene njezina savjetnika za medije Milana F. Živkovića. Potpisnici pisma, među kojima su i Nataša Škaričić, Sanja Sarnavka i Srećko Horvat, "zapanjeni" su što će Živković biti smijenjen "zbog iskrivljenih interpretacija njegovih izjava o reformi HRT-pristojbe od strane nekih komercijalnih medija".

"Njegov odaziv na poziv na razgovor za Novi list i spominjanje mogućnosti drugačijeg modaliteta financiranja HRT-a, kao buduće eventualne radnje, nikako ne bi smjeli biti razlog za smjenu, tako da se otvara i pitanje je li riječ o nekoj vrsti političke odmazde te u čijem je interesu ona provedena", navodi se u pismu.

Potpisnici smatraju da je Živković, s kojim neki od njih surađuju u radnim grupama oformljenima upravo na Živkovićevu inicijativu, u svom radu "pokazao razumijevanje problema novinarstva i poštovanje prema profesiji, ali i prijeko potrebnu inicijativu i hrabrost u prokazivanju i pokušaju rješavanja problema tzv. krize novinarskih medija", koja se ogleda u "egzistencijalnoj ucijenjenosti većine novinara, padu prodaje tiskanih medija, smanjivanju ili potpunom ukidanju brojnih redakcija, netransparentnom vlasništvu u novinskim kućama, nezakonitoj praksi vezanoj uz radnopravni status novinara, privatnom profitu kao motivu za uzurpiranje medijskog prostora, nepostojanju redakcijskih statuta i, kao posljedici svega, dramatičnom padu novinarskih sloboda".

Potpisnici zaključuju da je Živković, koji je između ostalog sudjelovao u radu tribina na kojima se ocijenio protuzakonitim tzv. RPO-status, smijenjen "jer su njegov rad i namjera da popravi stanje u medijima smetali umreženim koruptivnim interesima, a potpuno iskonstruirana i podmetnuta afera oko prijedloga novog modela financiranja HRT-a iskorištena je kao zgodan povod".

>> Smijenjenog savjetnika Živkovića u SDP je pozvao pokojni Račan

Komentara 33

AA
Aartur
10:53 10.12.2012.

Živković je svašta nalupetao prvom novinaru koji je naišao jer: - kao prvo, očigledno mu je dosadno u životu jer nema pametnijeg posla, pa jedva čeka da nekome ispriča svoje birokratske vizije - kao drugo, dugogodišnja karijera u državnim službama mu je umanjila intelektualne sposobnosti i učinila ga prirodno naivnim i lakovjernim - kao treće, boli ga briga za hijerarhiju, management i bilo kakvo upravljanje u državnoj tvrtki u kojoj radi jer vjerovatno iz iskustva zna da to ionako postoji samo na papiru i da u praksi svatko radi što hoće, uključujući i istupanje u medijima

DU
Deleted user
11:25 10.12.2012.

Potpisnici pisma, koji su u tekstu spomenuti - sve jedan "moćniji" od drugog. Od ovakvih "društvenih autoriteta" nekima se u državi sada "trese donje rublje". A u redakcijama "kaos nad kaosom" - glavni i odgovorni urednici, vlasničke strukture, dioničari - svu su "stjerani pred zid"......hehehehehehe!

SA
Savjest
10:52 10.12.2012.

Ne vidim veze između korupcije i TV pretplate, iako bi možda bilo dobro TV pretplatu ukinuti, ali i potpuno zabraniti reklame na HRT-u (kao što je sada slučaj samo na HRT3). Međutim, pitam se bi li novinari bili neovisni, akoo bi se tako postupilo i s tiskanim medijima koji bi bili besplatni, odnosno koje bi plaćali porezni obveznici? Ako se to učini s HRT-om onda svi državni mediji moraju postati besplatni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije