Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bačva je otvorena'

Živjeli, otvoren je Oktoberfest: Zbog ovog se održava u 9. mjesecu

U Münchenu počeo Oktoberfest
Foto: Reuters
1/13
17.09.2016.
u 22:30

Na 183. Oktoberfest u bavarskoj prijestolnici trebalo bi stići 6,5 milijuna posjetitelja. Zbog nedavnih terorističkih napada Njemačka je pojačala mjere sigurnosti

Oktoberfest, najveći svjetski festival piva otvoren je u subotu u Münchenu. Najdraži sajam pivopija održava se 183. puta po redu, a počinje krajem rujna.

Međutim, zašto se sajam ovog trpkog pića održava u rujnu, a ne u listopadu (Oktober) kako sugerira naziv festivala? Naime, razlozi su povijesne pa i marketinške prirode.

Prvi Oktoberfest održao se 1810. godine u čast vjenčanja bavarskog princa Ludwiga i princeze Therese von Sachsen-Hildburghausen. Svečanost je započela 12. listopada 1810., a utrkom konja završila je 17. listopada.

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

Sljedećih godina proslava se iznova ponavljala pa se tako vrijeme trajanja sajma piva produljilo te je njegovo održavanje prebačeno na rujan.

Datum održavanja festivala pomaknut je zbog boljh vremenskih uvjeta. Rujanske noći toplije su, pa bi tako posjetitelji uživali u ispijanju najdražeg pića na livadi, u vrtovima ili šatorima na otvorenom. Povijesno gledajući, posljednji vikend Oktoberfesta održao se u listopadu pa se ta tradicija sačuvala do danas.

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

Na ovogodišnjem Oktoberfestu u bavarskoj prijestolnici očekuje se 6,5 milijuna posjetitelja u dva tjedna festivala. Zbog terorističkih napada koji posljednjih mjeseci pogađaju Europu pojačane su mjere sigurnosti.

>> Oktoberfest nikad ne spava: Evo kako izgleda jedan dan u životu radnika

Komentara 1

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:58 17.09.2016.

I jedno miliončić azilanata, biće veselo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije