Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Živio s kobrama i urođenicima pa pronašao nove vrste žaba

\'safarek6_krj_pod_050310\'
Privatni arhiv
05.03.2010.
u 17:10

Andamani su raj na zemlji, s prekrasnom džunglom i morem s koraljima - kazao Šafarek, koprivnički biolog poznat po znanstvenim ekspedicijama širom svijeta.

Biolog i istraživač Goran Šafarek vratio se u rodnu Koprivnicu s tromjesečnog putovanja na Andamansko otočje i u Šri Lanku gdje je pronašao nove vrste žaba. Živio je s kobrom, plivao u moru punom koralja i šarenih riba te razgovarao s urođeničkom skupinom. Sa svojom djevojkom Oljom Jovanović iz Osijeka, također biologinjom, boravio je u džungli u istraživačkoj postaji na drvetu, koja ima samo krov, nema zidova, ali ni zaštitu od kukaca i napasnih otrovnih zmija.

Omeo ih potres

- Istraživali smo više katove šume, što znači život na drveću, a usmjerili smo se na gmazove i vodozemce. Na Andamanima smo otkrili potencijalnu novu vrstu žabe, no nismo mogli u veći dio otočja jer je tamo rezervat gdje živi urođenička skupina Jarava, koji su nedirnuti 60 tisuća godina – kaže Šafarek.

No jednom je uz vojnu pratnju, prolazeći cestom kroz rezervat, došao u bliski kontakt s urođenikom.

- Hodaju šumom potpuno goli s kopljima i lukom i strijelom u rukama, a žene skupljaju voće. Jedan od njih je s kopljem skočio u naš kamion, sjeo, nešto mrmljao i nakon pola sata skočio van – prisjeća se on neobične zgode.

Kaže da je Andamansko otočje raj na zemlji s predivnom džunglom, morem s koraljima, ali i opasnim životinjama. Nakon Andamana trebali su u Sumatru, no zbog potresa u Aziji otišli su u Šri Lanku.

Kobra kao mačka

- Tamo smo sudjelovali u projektu pošumljavanja plantaže kaučuka, koju provodi bogata obitelj, a mi smo pratili kolonizaciju životinja i otkrili dvije nove vrste šarenih žaba. S nama je u zidu živjela velika kobra, koja je znala i izaći - kaže on bez straha, kao da je živio s mačkom.

Sada radi na obradi materijala, izvještaju, filmu za HTV, ali i planira povratak na Andamane.

Komentara 1

PE
Pecivo
13:52 06.07.2010.

Svaka čast! Još više znanstvenih radova želimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije