Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SABOR

Živi zid poslao prijedlog za ukidanje obveze cijepljenja

Zastupnici Živog zida Ivan Pernar i Ivan Sinčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.03.2017.
u 07:00

Cijepljenje kao preporuka, mogućnost testiranja na komponente cjepiva, ukidanje cijepljenja i onima u profesionalnom riziku

Cijepljenje protiv zaraznih bolesti uvesti kao preporuku, a ne obavezu i omogućiti pravo na izbor – suština je izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje predlažu saborski zastupnici Živog zida i Snage. Izmjene zakona još nisu uvrštene u saborski dnevni red, a prema njima svi koji se odluče na cijepljenje moraju imati pravo na prethodna testiranja na preosjetljivost na pojedine komponente cjepiva, stoji među ostalim u prijedlogu izmjena. Prihvaćanje ili odbijanje cijepljenja, prema prijedlogu, treba se činiti u pisanoj formi nakon informiranja s liječnikom koji treba upoznati pacijenta s prednostima, rizicima imunizacije te bolešću protiv koje se cijepi. Zastupnici spomenutih stranaka predlažu i ukidanje obaveze cijepljenja za osobe koje su profesionalno izložene riziku od zaraznih bolesti.

Briše se, nadalje, prekršajna odgovornost za necijepljenje pa slijedom toga i propisana novčana kazna od dvije tisuće kuna. U prijedlogu stoji i da je aktualni zakon u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata, ali je prema objašnjenju predlagatelja neusklađen i s nizom drugih hrvatskih i međunarodnih 
propisa.

>>Živi zid i Promijenimo Hrvatsku među strankama koje su imale viškove

 

Ključne riječi

Komentara 91

BU
Bulaba
07:44 06.03.2017.

Treba vjerovati doktoru Pernaru koji se preko veze upisao u srednju medicinsku.

CR
crocro
07:48 06.03.2017.

Može, svi koji žele zaštititi svoju djecu protiv zaraznih bolesti i svi koji se žele cijepiti protiv zaraznih bolesti imaju se pravo cijepiti na račun Hrvatskog proračuna, a svi oni koji se namjerno ne žele cijepiti i time izazovu posljedice za sebe i svoju okolinu neka zakonski odgovaraju za posljedice i podmire svu nastalu štetu i gubitke vremena u liječenju na njihov osobni ili stranački račun. Dakle, ako država nudi preventivno cijepljenje, pravo je svake osobe da se zaštiti kao i svoju djecu ili školarce, a oni koji to odbiju ili ne iskoriste pa time nastanu posljedice, neka sami odgovaraju za svoje odluke i snose troškove iz svojega džepa. Da li je to pošteno? Naravno, u potpunosti. A ovi populisti se ne moraju cijepiti ako to ne žele, nitko ih ne prisiljava, neka se promijeni Zakon, ali za posljedice i radne gubitke neka sami nadoknađuju možebitnu štetu i snose odgovornost ako nekoga zaraze.

Avatar Orlando!
Orlando!
07:28 06.03.2017.

Ovi se kao u sve razumiju; sve sami naučnici i doktori nauka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije