Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.05.2015. u 12:00

Dva politička dinosaura, HDZ i SDP, mogla bi opet povući glavninu glasova

Iako politička scena vrvi novim strančicama, pokretima i udrugama, od kojih su neke bljesnule i na europskim i na predsjedničkim izborima, vrijeme pokazuje da je izuzetno teško parirati stranačkim mašinerijama koje su na sceni desetljećima. I čiji su članovi vojnici partije, strogo podređeni stranačkoj hijerarhiji.

I šefovi Živog zida, kao i frontmenica ORaH-a Mirela Holy, iz dana u dan mogu se uvjeriti da nije lako ustrojiti stranku, okupiti ljude, pokriti teren podružnicama, biti prisutan i u manjim gradovima... Uvjetno rečeno, lako je bilo Živom zidu izaći na predsjedničke izbore ili ORaH-u na europske, sasvim su druga priča lokalni izbori. Već smo imali test u ožujku kada su se ponovili izbori u 17 gradova i općina. ORaH je tada na izbore izišao samo u dva grada, a Živi zid u pet. Ništa čudno jer najteže je stvarati stranku izvan centrale – u ovom slučaju Zagreba.

Jednako teško bit će im i na parlamentarnim izborima. Deset je izbornih jedinica u Hrvatskoj, na listama treba biti 14 kandidata. Osim toga, ORaH se počeo osipati i prije nego što je izišao na parlamentarne izbore. Vrh stranke u jednom danu napustilo je čak troje članova Predsjedništva. Kada se stranka raspada od glave – nije dobro. Što je tek na terenu. Prije toga, zbog neslaganja o podršci predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću, ORaH je napustila povjesničarka Andrea Feldman. Razdora ima i u Živom zidu...

Sve bi to moglo ići u prilog tvrdnjama da će hrvatska politička scena i dalje ostati bipolarna, podijeljena na SDP i HDZ. Dva politička dinosaura, zajedno sa svojim satelitima, koji više od dva desetljeća egzistiraju na političkoj sceni, i na parlamentarnim bi izborima mogli povući glavninu glasova. ORaH Mirele Holy bio je zvijezda anketa, u pojedinima je trenucima po rejtingu preskakao SDP, sad tavori ispod 10 posto. Obje su stranke, čini se, svoj vrhunac dosegnule u svojim prvim danima. Vrijeme im, izgleda, ne ide u prilog. Živi zid još mogu spasiti blokirani, kojih je 300.000. Mirela Holy mora se zamisliti...

>> Ovo su ORaH-ove mjere monetarne politike za izlazak iz krize!

>> Holy: Vađenje nafte ugrožava 1/4 prihoda

Komentara 8

OS
osica
13:19 19.05.2015.

Kažu da je Holy osnovala stranku za inat Milanoviću, podržala je Josipovića, a zna se čiji je on kandidat bio , pa je time pokazala i čija je ona. Živi zid , onemogućavati ovrhe i deložacije, "golim tijelima" nije nkakvokakvo riješenje , glava mora dati odgovor kako to riješiti , ali ne na teret svih "jer ja nisam kriva što ima netko kuću na tri kata, a ne otplaćuje kredit , još ima i petero djece " bog ih poživio" , ali , prodavati maglu možeš ako hoćeš ali nećeš dokle hoćeš.

Avatar mirica19
mirica19
12:19 19.05.2015.

Ništa od ovih. Izbori su samo formalnost, pobjednika već znamo :)

DU
Deleted user
12:20 19.05.2015.

Holy zaslužuje nagradu za megablefericu jer prodati, danas i ovdje, takvu floskulu o održivom razvoju Hrvatske - e svaka joj čast na šupljoj priči. Kao da smo Hong Kong pa gustoća stanovništva, frenetični prometni ritam, nema se prostora nego graditi nebodere, ni botanički vrt ne možeš smjestiti negdje ili kao da smo Nizozemska pa 1/4 ozemlja oteta moru pa sad što ćemo sutra ako brane popuste itd. Uglavnom, pogled kroz prozor automobila govori da u RH ledine u korovima koliko ti duša poželi, more se providi do 40 m dubine, ono malo industrije pocrkalo po provincijskim gradovima, zemljoradnici nemaju ni za min. gnojiva niti za kem. zaštitu pa uglavnom organski uzgoj, zaliha pitke vode u top 5 u Europi itd. Pa sad zamislite machericu, da se probije pramčano u političkoj areni s tom demagogijom!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije