Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevrijeme

Zima se vratila u velikom stilu: Vjetar i snijeg zameli jug Europe

zima-francuska
AFP
09.03.2010.
u 10:44

Snijeg je sinoć počeo padati u Slavoniji, a ujutro i u Zagrebu. Na istoku Hrvatske moglo bi ga pasti i do 20 centimetara, u gorju 30, dok će uz more padati kiša. Jak vjetar puhat će i u središnjoj Hrvatskoj.

Nakon što nam je veljača u svojim posljednjim danima podarila pravo proljetno vrijeme, zima je u ožujku odlučila ponovno pokazati zube. U nekoliko europskih zemalja pada snijeg, a u dijelovima Italije, Slovenije i Hrvatske puše jaka bura koja bi tijekom dana mogla doseći brzinu i do 200 kilometara na sat.

Snijeg koji i dalje pada na području Like stvara nove poteškoće u prometu. Ceste su pod ledom i snijegom.

- Zima nam se vratila u Liku - kaže direktor Lika cesta Goran Tomljenović dodajući da u utorak i srijedu očekuju još 30 centimetara novoga snijega, no to ih ne zabrinjava jer su se dobro pripremili:

- U pogonu je 30 ralica s kamionima, 11 specijalnih vozila, 12 utovarivača i utovarnih strojeva te 130 cestara, vozača i strojara. Dosad smo potrošili sedam tisuća tona soli, 13 tisuća tona pijeska, 30 tona kalcijeva klorida za mokro posipanje cesta i spremno dočekujemo nove snježne (ne)prilike – kaže Tomljenović.

Očekuju nas jak vjetar i snijeg

Snijeg je sinoć počeo padati u Slavoniji, a ujutro i u Zagrebu. Na istoku Hrvatske moglo bi ga pasti i do 20 centimetara, u gorju 30, dok će uz more padati kiša. Jak vjetar puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje bi njegova brzina mogla doseći 70 kilometara na sat. Temperatura će se spustiti ispod nule, a jak vjetar davat će još veći osjećaj hladnoće.

Smirivanje vremena očekuje se u četvrtak, ali na proljetne temperature još ćemo malo pričekati. Iako će temperatura polako rasti, stanovnike kontinentalne Hrvatske i idućih tjedan dana hladit će jutarnji minusi.

Snijeg u Španjolskoj, orkanska bura u Sloveniji

Gotovo pola metra snijega zatrpalo je španjolsku Kataloniju, a najveći kaos snijeg je izazvao u prijestolnici pokrajine Barceloni. Zbog nevremena do daljnjega je obustavljena nastava u svim javnim školama. Više od 200.000 kućanstava ostalo je bez struje, a problemi su se javili i u željezničkom i cestovnom prometu.

U Barceloni je ovakav snijeg zadnji put pao davne 1962.

Orkanska bura koja puše na području zapadne Slovenije noćas je na autocesti prevrnula jedno teretno vozilo. Zbog jakog vjetra stožer civilne zaštite u Ajdovščini odlučio je zatvoriti vrtiće i škole na tom području. Slovenski meteorolozi tvrde da ovakvog nevremena nije bilo godinama:

- Tako jaka bura bez problema može dići krov, što znači da tada po zraku mogu letjeti predmeti koji čovjeka mogu raniti ili ubiti, upozoravaju slovenski meteorolozi koji građanima savjetuju da otkažu sve planirane aktivnosti na otvorenom.

Udari vjetra u Vipavskoj dolini i Krasu dosežu 160 kilometara na sat, a u srijedu ujutro bura bi mogla puhati brzinom i do 200 kilometara na sat. U većem dijelu zemlje pada snijeg.

Bura trgala stabla i prometne znakove u Trstu

Jaka bura brzine više od 100 kilometara na sat od jučer puše u Trstu, a u dijelovima pokrajine Friuli Venezia Giulia temperatura se spustila na devet stupnjeva ispod ništice. Vjetar mjestimice lomi stabla i trga prometne znakove u nekoliko obalnih gradova. U skijalištu Tarvisio izmjerena je temperatura od 18 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, a očekuje se 10 centimetara novog snijega.

Vozače na sjeveru Italije savjetuju da voze oprezno.

Komentara 6

OB
-obrisani-
14:39 09.03.2010.

Posljedica El Ninja ???

VZ
veki_zg
15:20 09.03.2010.

kak bi nas narod reko, TO JE SVE VLADA KRIVA !!

JA
jarac
12:31 09.03.2010.

Jaka bura puše u Sloveniji i u Trstu gdje prevrće automobile i trga prometne znakove. kaj je i te ceste projektirao Jure Radić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije