Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje za bolju kvalitetu stanovanja

Zima “navlači” vlagu u vaš dom. Postoji zdravo rješenje

Shutterstock
16.12.2023.
u 08:00

Za zimskih mjeseci, dok vani vladaju niže temperature i vlažni vremenski uvjeti, u naše se domove uvlači onaj neželjni gost – vlaga. Ugradnja ventilacijskog sustava riješit će ovaj problem.

Tijekom zimskih mjeseci jedan od najčešćih problema s kojim se susrećemo u prostorima u kojima živimo je vlaga, a svatko tko je u svome domu imao ovoga “sustanara”, zna da ga se teško riješiti. Idealna razina vlage u životnim prostorima trebala bi se kretati između 40 i 60 posto, ali upravo zimi zbog velike razlike između nutarnje i vanjske temperature, vlažnih vanjskih vremenskih uvjeta, u našim se domovima podiže njezina razina daleko iznad prihvatljivog. No vlaga se ne nakuplja u stanovima samo zbog niske vanjske temperature, već postoje “čimbenici života”, kao što su pare od kuhanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno prozračivanje i neispravni ili neadekvatno korišteni sustavi grijanja.

Jedan od pokazatelja da je razina vlage u vašem stanu kritična jest pojava diskoloracije na zidovima koja nikako nije bezopasna. Naime, riječ je o različitim tipovima plijesni koje se smatraju uzročnicima brojnih bolesti, a inhaliranje ili dodirivanje plijesni i njihovih spora može izazvati i alergijske reakcije. Osim toga, vlažne prostorije u pravilu prati i onaj karakteristični neugodni miris koji se nikako ne može prozračiti.

Nažalost, vlage nisu pošteđeni niti novoizgrađeno objekti, a PVC stolarija, koja je dobar izolator topline, zapravo stvara učinak plastenika, odnosno onemogućava prozračnost prostora kao što to čine prirodni materijali poput drveta. 

Prozračivanje ne rješava problem

Iako tijekom toplijih mjeseci redovitim prozračivanjem možemo privremeno riješiti problem, zimi je to gotovo nemoguće. Osim toga, ako biste svoj dom zimi prozračivali do pet puta dnevno po nekoliko minuta, za njegovo ponovno zagrijavanje potrošit ćete znatno više energije, što će utjecati i na visinu vašeg računa za struju. Jer, prema proračunima, da biste na ovaj način uklonili vlažnost od 70%, trebate utrošiti čak 26 posto više energije za ponovno zagrijavanje.

Rješenje za bolju kvalitetu stanovanja

Kako biste se riješili vlage u svome domu, prostorije trebaju konstantnu protočnost zraka, što je jedino moguće osigurati ugradnjom kvalitetnog ventilacijskog sustava. LUNOS je dizajnirao i ima u ponudi sofisticirane ventilacijske sustave koji se jednostavno montiraju, a možete ih ugraditi na starije kuće i u novogradnju čak i zimi.

Decentralizirani sustav funkcionira prema načelu podtlaka, a u prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator, koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Ovi ventilacijski sustavi ne samo što uklanjaju vlagu nego omogućavaju optimalan omjer CO2, čime zrak koji dišete u stanu postaje kvalitetan i pogoduje vašem zdravlju.

Suvremena tehnologija, ugrađena u LUNOS ventilacijske sustave, automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi, filtrirani zrak. Kako problem nečistog zraka i vlage više ne “rješavate” prozračivanjem, ne morate niti ponovno zagrijavati prostor u kojem boravite pa štedite na energiji.

Ako ste od onih koji se brinu o svome zdravlju, LUNOS ventilacijski sustav je odgovor na vaše potrebe.

Osim što nepotpuno je lišeno uporabe ikakvih kemikalija. Ovim sustavom možete kontrolirati razinu vlage u stanu, ali i omjer CO2, što vam omogućuje kvalitetniji zrak, a time i život.

Budite zdravi, ali i ekonomični, pa birajte pametnije i iskoristite božićni popust od - 30% tijekom cijelog prosinca. 

Sadržaj nastao u suradnji s LUNOS-om.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije