Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Žigmanov optužio gradsku vlast u Subotici za diskriminaciju hrvatske zajednice

Gotovo godinu dana od podnošenja inicijative, u dnevni red Skupštine grada nije uvrštena izmjena odluka o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Subotice, što je preduvjet za formalnu registraciju centra, izjavio je predsjednik i vijećnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
23. prosinca 2019. u 11:55 1 komentara 687 prikaza
Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vijećnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) napustili su u ponedjeljak sjednicu gradske skupštine u Subotici optužujući mjesno vodstvo Srpske napredne stranke (SNS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za diskriminaciju hrvatske manjine jer onemogućavaju početak procesa formiranja hrvatskog školskog centra u tome gradu.

Mastercard VIDEO Chef Palfi: Ove je godine konkurencija veća nego ikad, a evo koja top jela su me oduševila

Gotovo godinu dana od podnošenja inicijative, u dnevni red Skupštine grada nije uvrštena izmjena odluka o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Subotice, što je preduvjet za formalnu registraciju centra, izjavio je u hodniku gradske skupštine predsjednik i vijećnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

To je, dodao je, "više nego očita gesta diskriminacije kada su u pitanju inicijative hrvatske zajednice".

Po riječima Žigmanova, još polovicom prošle godine Autonomna pokrajina Vojvodine i mjerodavno ministarstvo donijeli su odluku o formiranju radne skupine za osnutak Hrvatskog školskog centra, koja je uputila inicijativu Subotici da se usvoji izmjena odluke o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Subotice.

"O tome je bilo riječi i s najvišim predstavnicima Republike Srbije, s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a to kao preporuka stoji i u preporukama Međuvladinog mješovitog odbora Srbije i Hrvatske", rekao je.

Kolinda Grabar-Kitarović obratila se nakon objave prvih neslužbenih rezultata Ogroman pad u Zagrebu Grabar-Kitarović u ovim je gradovima izgubila pozamašan broj glasova

Ne možemo vjerovati, istaknuo je, "da unutar Srbije ne postoji sustav koji koordinirano radi na ostvarivanju temeljnih odluka koje smo dogovorili s višim instancama vlasti, i da grad Subotica djeluje kao neka vrsta odmetnutog dijela tih struktura".

Žigmanov kaže kako odgovornim ne smatra samo gradskog čelnika SNS-a i gradonačelnika Subotice, već i lidera SVM-a.

Formiranje Hrvatskog školskog centra trebao bi biti najveći projekt zajednice u području obrazovanja, od uspostave nastave na hrvatskom jeziku 2002.

Nema službenog objašnjenja zašto vodstvo grada gotovo godinu dana to pitanje ne uvrštava u dnevni red gradske skupštine.

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Bunjevac=Hrvat:

    Nema službenog objašnjenja,ali ima neslužbenog:"dr" Suzana Kujundžić Ostojić(s četničkim doktoratom) je u ime Bunjevaca-nehrvata prosvjedovala protiv ove inicijative.