Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mještani B. Krajine prijavili vladu

Žica i na prijelazima Rupa i Pasjak, uz Kupu Slovenci zahtijevaju: Mičite je!

11.12.2015., Metlika, Slovenija - Mjestani Metlike i gradjanske Udruge Zelenih odrzali konferenciju za medije uz rijeku Kupu gdje je sa slovenske strane postavljena bodljikava zica. Stanovnici Bele krajine javno se bune protiv postavljanja zice i Ustavnos
12.12.2015.
u 10:00

Mještani Metlike pobunili su se jer žive od turizma, a žica postavljena zbog migranata ne da im da dođu do rijeke. Prijete da će je sami rezati

U zaleđu Rijeke, na zelenoj granici sa Slovenijom uz granične prijelaze Rupa – Jelšane i Pasjak – Starod, slovenski vojnici jučer su ubrzano nastavili postavljati žilet-žicu, što su počeli dan ranije. Žica bi trebala spriječiti mogući prolaz izbjeglicama kroz gustu šumu s hrvatske na slovensku stranu. Angažirani su građevinska mehanizacija i više stotina vojnika, uz "meju" su kamioni nakrcani kolutovima žice.

– Ružno je vidjeti! Postavili su žicu do same ceste i parkirališta uz kućice graničnog prijelaza, kao da bi netko uopće ovdje prelazio granicu njima pred nosom – komentira Zvonko Draženović, vozač tegljača nakrcanog trupcima dok na Pasjaku čeka prelazak granice.

"Meja nije u našim glavama"

Slovenski granični policajci, uzimajući nam osobne podatke, komentiraju: – Kaj ste došli snimiti ovo čudo od žice? Sa svoje strane, u Starodu, dopuštaju fotografiranje. I dok je žica od ovog prijelaza uz granicu već postavljena, u blizini Jelšana sa slovenske strane posao je jučer prijepodne bio u punom zamahu. Predsjednik Mjesnog odbora Jelšana Ivan Ceglar kazao nam je da "ovo nije usmjereno protiv Hrvatske ni protiv naših prvih susjeda u Rupi, ali red se mora znati". Ceglar navodi da su mnogi ilegalci sredinom 90-ih ondje prelazili granicu. – To se ne smije ponoviti, mora se poštovati Schengen, a za nas Slovence i Hrvate uz granicu najvažnije je da "meja nije u glavama" – poručuje Ceglar. U Rupi se baš i ne bi složili sa susjedom. U mjesnom kafiću svi su složni da žice ovdje nije trebalo. – Ma tko bi ovdje prolazio, to je šumetina! – govore. Upozoravaju da će na oštroj žici najviše nastradati divljač. Istodobno, dvadesetak slovenskih građana jučer se okupilo u Metliki, na obali Kupe tražeći od Ustavnog suda Slovenije procjenu ustavnosti odluke slovenske vlade o dizanju žice uz rijeku.– Žica nam onemogućava ustavno pravo na uživanje u rijeci. Ona nema svrhe, ovdje nema izbjeglica, taj je strah naša vlada namjerno "posijala" među Slovencima. Žica će uništiti gospodarstvo Bele Krajine jer većina stanovnika ovdje živi od turizma na Kupi – kazao je Božidar Flajšman, mještanin Metlike.

Slovenija je ondje ogradu počela postavljati prije manje od mjesec dana i biti će, tvrde pisci zahtjeva slovenkom Ustavnom sudu, razvučeno 600 kilometara žice na granici Hrvatske i Slovenije; po Kupi i na šumskom dijelu granice. Od toga je 70 kilometara na obali rijeke. Bela Krajina ima najviše nezaposlenih u Sloveniji, 20 posto stanovnika. Stoga puno ljudi ovdje ima kampove. Ostane li ograda, šteta za gospodarstvo mogla bi biti milijunska – kazao je Peter Črnič, šef Razvojne agencije u Metliki.

Pusić: Svaka im čast!

Stanko Štrajn, bivši sudac, smatra da će Ustavni sud srušiti odluku vlade jer po ustavu mještani imaju pravo koristiti zemljište uz Kupu, što sada ne mogu, a po zakonu je kažnjivo i mučenje i ubijanje životinja. – Svakodnevno se životinje zapetljaju u žicu i ugibaju u strašnim mukama, izrezane – dodao je Štrajn. Ako Ustavni sud ozakoni žičanu ogradu, mještani tvrde da će je sami rezati i micati. – Volio bih vidjeti hoće li onda država uhititi nas 20.000 – dodao je Flajšman. Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić o zahtjevu Slovenaca za ocjenu ustavnosti žice kazala je: "Svaka im čast!" Peti je put Hrvatska uručila prosvjednu notu Sloveniji, jučer zbog žice na prijelazu Sveti Urban – Kog.

>> Slovenija uskoro postavlja žičanu ogradu i na područje Istre?

Ključne riječi

Komentara 4

KI
kinez14
08:07 13.12.2015.

Slovenija mala zemlja veliki kompleksi

Avatar Oneill
Oneill
14:47 13.12.2015.

Mislim da je vrijeme da postavimo nasu vojsku na granicu

Avatar Oneill
Oneill
14:47 13.12.2015.

Mislim da je vrijeme da postavimo nasu vojsku na granicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije