Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za globalnu štednju

Zgodna Indijka izumila papir koji hranu održava svježom

papir,kavita shukla (1)
Foto: Screenshot YouTube
1/3
20.08.2013.
u 20:25

Revolucionarni papir u svom sastavu ima organske sastojke koji sprečavaju razvoj gljivica i bakterija. Lako se koristi, a svježinu namirnica čuva do čak tri tjedna

Kada je imala 17 godina Indijka Kavita Shukla patentirala je komadić papira koji čuva svježinu hrane. Deset godina poslije njezin se izum koristi u 35 država, a mediji ga proglašavaju ''čudesnim papirom'', piše The Daily Beast.

Revolucionarni papir u svom sastavu ima organske sastojke koji sprečavaju razvoj gljivica i bakterija. Lako se koristi, a svježinu namirnica čuva do čak tri tjedna. Potrebno ga je samo postaviti u posudu sa hranom.

– Šokirala sam se kada sam saznala da 1,6 milijardi ljudi preživljava bez osnovnih životnih namirnica dok s druge strane četvrtina svjetskih zaliha hrane završi u otpadu. Toliko hrane baca se zbog toga što se ne čuva na pravi način i brzo propada. Ovaj komad papira naš je mali doprinos globalnoj štednji – kazala je izumiteljica Shukla koja je ideju dobila zahvaljujući baki iz Indije.

– Nakon što sam popila nečistu vodu baka mi je dala napitak sa začinima i izliječila me. Tada sam počela razmišljati o ljekovitom bilju te kako mogu iskoristiti pojedine začine. I tako je nastao pair koji čuva svježinu – prepričala je Shukla.

>>Svako kućanstvo baci u smeće 2600 kuna godišnje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije