Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTUP u beču

ZG filharmonija Josipovićevom glazbom uvela nas u EU

ivo josipović,zagrebačka filharmonija,milan bandić (1)
Foto: Snježana Herek
1/3
02.07.2013.
u 07:14

Lijepo je s austrijskim prijateljima slaviti zajednički uspjeh, rekao je Josipović

- Zaista se osjećam kao u gostima kod prijatelja - rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović novinarima u ponedjeljak u Beču na zajedničkoj pressici sa svojim austrijskim kolegom Heinzom Fischerom, uoči koncerta Zagrebačke filharmonije u arkadama bečke Gradske vijećnice, upriličenog na sam dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Izrazio je zadovoljstvo da je u Beču u dvostrukoj ulozi, kao predsjednik RH i kao glazbenik čijom je skladbom Samba da camera započeo koncert.

- Mislim da će sada biti sve više prilika da se Austrija i Hrvatska bolje upoznaju, naše tradicije i kulture, I sada smo bili jako povezani, ali zajedništvo u EU otvara nam nova vrata - ustvrdio je hrvatski predsjednik.

Govoreći o gradišćanskim Hrvatima rekao je kako su oni „zaista prelijepa i važna poveznica Austrije i Hrvatske“ te da je imao priliku vidjeti kako i što rade i kako im pomaže austrijska država.

- Mislim da će u budućnosti mobilnost i uloga manjinskih grupa i zajednica biti sve veća i da će raditi na dobro naših zemalja - istaknuo je Josipović.

>> Josipović: Ovo je prvi dan naše europske budućnosti!

Zajednički dom

Austrijski predsjednik Fischer je zaželio dobrodošlicu Hrvatskoj u EU, pohvalivši ju da je 17 godina nakon rata napravila pažnje vrijedno djelo. Rekao je da je prekjučer bio u Stinacu u južnom Gradišću s gradišćanskim Hrvatima kojih u tom mjestu ima više od dvije trećine te im rekao kako su od 1.srpnja Stinac i Austrija zajedno s Hrvatskom u EU. Napomenuo je kako je radoznao čuti djela dvaju skladatelja, Josipovića koji otvara koncert i Mozarta koji ga zatvara.

Zagrebačka filharmonija u nazočnosti dvojice predsjednika Fischera i Josipovića i dvojice gradonačelnika Beča i Zagreba Michaela Häupla i Milana Bandića te brojnih uglednika iz političkog i javnog života obiju zemalja održala je veličanstveni koncert i Josipovićevom glazbom nas uvela u EU. Publika je ovacijama i burnim aplauzom izmamila još jedan dodatak: „Idilu“ Blagoje Berse. Zapaženi solistički nastup imala je priznata mlada hrvatska pijanistica Martina Filjak koja je s Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem uglednog maestra Pavle Dešpalja izvela Ravelov Koncert za klavir i orkestar u G-duru. Koncert je završio veličanstvenim Mozartom i njegovom 41. Simfonijom u C-duru tzv. Jupiterovom simfonijom, a nakon glazbenog dodatka odsvirana je Oda radosti, službena himna Europske unije u čast RH, njene nove, 28. članice.

Goste su uvodno pozdravili domaćin koncerta, bečki gradonačelnik Häupl i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

- Danas je hrvatska pristupila EU, najvećem mirovnom projektu Europe - rekao je gradonačelnik Beča napomenuvši kako nije riječ samo o mirovnom projektu nego i „jamcu socijalnog blagostanja i prosperiteta“.

- Dobrodošli u naš zajednički dom - istaknuo je, izrazivši veselje da Austrijanci u Beču zajedno s Hrvatima imaju priliku proslaviti taj povijesni dan za RH i EU.

Veleposlanik Bakota je zahvalio Austriji na stalnoj i svekolikoj pomoći i potpori Hrvatskoj, posebice istaknuvši bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova i velikog hrvatskog prijatelja Aloisa Mocka, koji je također bio nazočan koncertu, što je publika pozdravila ovacijama. Istaknuo je važne europske zadaće RH: daljnje unapređenje odnosa Hrvatske s Austrijom te pomoć RH zemljama jugoistočne Europe na njihovom europskom putu. Zahvalio je gradišćanskim Hrvatima na izuzetnoj suradnji nazvavši ih „most suradnje“ između Austrije i Hrvatske, na koji su svi Hrvati ponosni.

Zagrebački gradonačelnik Bandić je za Večernji list rekao kako je Hrvatska „konačno zatvorila krug i vratila se doma, ovim prekrasnim koncertom Zagrebačke filharmonije u srcu Beča“.

Bandić: Više rada neće nam biti na odmet

- Ovo je povijesni dan i povijesna šansa za Hrvatsku. To je izazov sučeljavanja sa istinom, i više rada, reda i odgovornosti u Hrvatskoj neće nam biti na odmet - ustvrdio je Bandić. Dodao je kako sada kao članica EU ne smijemo zaboraviti da stojimo pred novim iskušenjima i odgovornošću, napomenuvši kako je presretan da je upravo s našim ljudima i gradišćanskim Hrvatima u Beču, kulturnoj prijestolnici Europe proslavio ulazak RH u EU. Predsjednik Josipović nam je rekao kako je za njega koncert bio „ proslava prijatelja koji zajednički slave postignuti uspjeh“.

- To je ne samo naš uspjeh nego i Austrije koja nas je pomagala od samog početka i zato joj hvala - istakao je Josipović. Izrazio je zadovoljstvo da je na odličnom koncertu koji je naišao na topli prijem kod publike svirano i njegovo djelo. „Pokazali smo da imamo baštinu vrijednu pozornosti i da kao europska država imamo što pokazati - zaključio je predsjednik Josipović napomenuvši kako je dobro da je bečka publika imala priliku čuti i djelo Blagoje Berse, jednog od velikih hrvatskih skladatelja.

Biskup dijeceze Željezno, gradišćanski Hrvat Egidije Živković, poznat po dugogodišnjem lobiranju za Hrvatsku u i izvan Austrije, rekao nam je nakon koncerta:

- Za mene je danas veliki dan radosti i zahvalnosti jer se je Hrvatska vratila u zajedničku kuću, a što me posebno veseli je činjenica da smo mi Hrvati i gradišćanski Hrvati s domovinom Hrvatskom opet pod istim europskim krovom“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije