Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam u Popovači

Žetva slaba i cijene stoke niske, ali poljoprivrednici se ne predaju

Stočni sajam u Popovači okupio brojne goste
Zlatko Putar/VLM
08.11.2011.
u 09:15

Svi seljaci ističu da je urod žitarica zbog premalo kiše čak trećinu manji od lanjskog

Na stočnom sajmu u Popovači, koji se održava svake prve subote u mjesecu, okupio se i ovoga puta velik broj poljoprivrednika i stočara od kojih su neki uspjeli i prodati stoku koju dovezli na sajam.

– Prodao sam krmaču tešku 270 kilograma po devet kuna za kilogram, što je zadovoljavajuće. Posljednjih godina poljoprivredu radim sve manje jer cijene repromaterijala stalno rastu, dok cijene stoke i žita stagniraju ili su u padu, pa je sve manje računice u svemu tome. Ove godine sam zasijao oko hektar i pola tritikala, a prošlogodišnji je urod zbog suše podbacio oko 30 posto, dok je obrada zemljišta ujesen bila otežana što mi je također povećalo troškove, kazao nam je Vladimir Antoliš iz Strušca.

Dobra ponuda konja

Stočaru  Dragi Rodeku  iz Osekova suša je također smanjila prinose tako da će, kaže, imati problema s prehranom krava, konja i ostale stoke na svom gospodarstvu.

– Žetva je bila znatno slabija od očekivane, a osim na sedam jutara kukuruza urod mi je podbacio i na zobi i ječmu. Također, zemlja je kod sjetve bila izuzetno suha, no tu se, srećom, stanje popravilo nakon nekoliko kiša i usjevi su nikli. Iako u poljoprivredi nema velike zarade, povećao sam broj grla stoke jer drugo ne znam raditi – istaknuo je Rodek.

Prodaja konja na sajmu bila je nešto bolja nego ranijih mjeseci, ždrebad se tako prodavala po cijeni od 12 do 13 kuna za kilogram, konji od godinu dana po 11 do 12 kuna kilogram, a radni konji stajali su oko 10 kuna po kilogramu. Uzgajivač krava i konja Zvonimir Dravinec iz Donje Jelenske obiđe svakog mjeseca sajam, čak i ako nema stoke za prodaju tog trenutka.

Izbjegli štetu veprova

– Iako je žetva ove godine radi suše podbacila, moći ću ipak prehraniti svoju stoku jer sam, srećom, zasijao 40 posto veće površine nego prethodnih godina. Uz to ove sam sezone uspio usjeve zaštititi i obraniti od najezde divljih svinja, koje na ovom području stvara velike problemi seljacima. Zbog suše su mi stradale livade i soja gdje nije bilo pomoći – istaknuo je Zvonimir Dravinec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije