Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inaki Urdangarin

Zet španjolskog kralja na sudu zbog optužbi za korupciju

Inaki Urdangarin (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.02.2013.
u 23:45

Bivši rukometaš Barcelone Inaki Urdangarin više je puta gostovao u Zagrebu, u vrijeme slavnih dana hrvatskog kluba

Član španjolske kraljevske obitelji Inaki Urdangarin (45), u Hrvatskoj poznat kao bivši rukometni reprezentativac i igrač Barcelone, pojavio se na sudu u Mallorci pod optužbama za korupciju. Urdangarin, oženjen kraljevom kćeri, sumnjiči se da je koristio svoje moćne veze za dobivanje poslova na javnim natječajima, zahvaljujući kojima je organizirao sportska i zabavna događanja na otoku Mallorca i drugdje u Španjolskoj. Njegova fondacija Noos optužena je za zaračunavanje previsokih cijena poslovnih konferencija vezanih uz sport te sakrivanje računa od porezne službe.

Deseci policajaca čuvali su zgradu suda u gradu Palma na Mallorci dok je Urdangarin izlazio iz auta te se udaljavao prema 30-ak metara udaljenom ulazu. Pored suda nekoliko stotina prosvjednika držalo je transparente „Dolje monarhija”. Okupilo se i stotinjak novinara. U španjolskom pravosudnom sustavu poseban sudac vodi istražne radnje. On je optužio Urdangarina za prijevaru, krivotvorenje, utaju i korupciju. Bude li osuđen mogao bi dobiti zatvorsku i novčanu kaznu.

>> Kraljev zet mora platiti jamčevinu od 8,2 mil. € ili ostaje bez imovine

Gostovao u Zagrebu

Bivši rukometaš, prvi put je pozvan na saslušanje 2011., a suđenje može trajati mjesecima i godinama. Nekada je kao sportaš, odnosno igrač Barcelone više puta gostovao u Zagrebu, u vrijeme slavnih dana hrvatskog kluba. Od 1996. do 1999. Barcelona je tri puta zaredom pobijedila Zagreb u finalu Lige prvaka. Od igranja se oprostio 2000. kada je na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj sa Španjolskom osvojio broncu.

Protekli vikend je, pak, imao neizvjestan ogled sa sucem u Mallorci. Urdangarin je, naime, čitavu subotu i nedjelju odgovarao na pitanja, a trenutno s poslovnim partnerom u fondaciji Noos nastoji skupiti jamčevinu od 8,2 milijuna eura. Ukoliko ne uspije bit će mu zaplijenjena imovina. Sudac bi trebao ispitati i Carlosa Garcia Revengu, bivšeg blagajnika fondacije i tajnika Urdangarinove supruge Cristine (47). Optužnica koja bi eventualno uključivala kćer španjolskog kralja, bila bi presedan protiv kraljevske obitelji u Španjolskoj. Ona je jedna od pet direktora fondacije koja nije optužena za malverzacije.

Kraljevska obitelj nastoji se distancirati od Urdangarina, službenog naslova Vojvoda od Palme. Njegove fotografije su uklonjene sa službene internetske stranice obitelji. Već godinu dana, koliko traje slučaj, ne pojavljuje se na krajevskim primanjima i domjencima.

Ulje na vatru

Španjolskim ulicama istovremeno bjesne protesti protiv mjera štednje, a slučajevi poput ovog samo dolijevaju ulje na vatru. Zemlju u recesiji, s gotovo 27 posto nezaposlenih, potresli su i skandali oko moguće korupcije vodećih političara. Istražitelji, u odvojenom slučaju, pretražuju račune bivšeg blagajnika vladajuće stranke Partido Popular, Luisa Barcenasa. Nakon što je pronađen novac u švicarskoj banci on je optužen za utaju poreza, pranje novca i primanje mita. Porijeklo novca još se utvrđuje.

Kralj Juan Carlos (75) koji je na prijestolje došao 1975. bio je najpopularnija osoba u Španjolskoj zahvaljujući ulozi i podršci u prijelazu zemlje u demokraciju, nakon duge vladavine generala Franca. No prvi put, ovih dana, neki su ga političari otvoreno pozvali na abdikciju. Zatražili su da prijestolje prepusti sinu princu Felipeu. Prošle godine, kada je Vlada već provodila bolne rezove u cilju smanjenja proračunskog deficita, a ljudi protestirali na ulicama, kralj je pao i slomio nogu za vrijeme safarija, odnosno lova na slonove u Africi, u Bocvani. Kralj se zatim javno ispričao zbog događaja, za kojeg se nije znalo do trenutka nezgode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije