Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINCI ZABRINUTI

Žestoka bombardiranja ukrajinskih gradova na zapadu zemlje: Gdje je protuzračna obrana?

Foto: Screenshot
1/4
14.05.2023.
u 11:30

U oba grada ciljana su industrijska postrojenja, a posebno ogromne eksplozije zabilježene su u gradu Hmeljnicki gdje su pogođena skladišta municije i goriva. Požari su se mogli vidjeti satima kasnije

Ukrajinski gradovi Hmeljnicki i Ternopil, na zapadu zemlje, našli su se zadnje dvije noći pod žestokim ruskim napadima balističkim projektilima i dronovima. Ternopil je napadnut noćas, u vrijeme dok je ukrajinska grupa iz tog grada nastupala na Euroviziji, a udari su nastavljeni do jutra.

Riječ je o gradovima udaljenima na stotine kilometara od prvih linija fronte, nedaleko Lavova, a snimke pokazuju žestoke udare, eksplozije i oblake u obliku gljiva koje nalikuju nuklearnima. Svjedoci iz Hmeljnickija kazuju o strahovitim eksplozijama koje su razbila stakla na kućama kilometrima daleko. Ima žrtava i ozlijeđenih. U oba grada ciljana su industrijska postrojenja, a posebno ogromne eksplozije zabilježene su u gradu Hmeljnicki gdje su pogođena skladišta municije i goriva. Požari su se mogli vidjeti satima kasnije.

Ono što zabrinjava ukrajinsku javnost je kako protuzračna obrana nije presrela dronove i projektile dok su prolazili stotinama kilometara kroz ukrajinski teritorij, no ukrajinski vojni analitičari dali su objašnjenje.

„Gotovo cijela protuzračna obrana je koncentrirana, zbog predstojeće kontraofenzive, u središtu i na istoku zemlje, i zbog toga smo morali oslabiti obranu ostatka zemlje. Neprijatelj to jasno shvaća, znajući naša ograničenja u broju protuzračnih sustava. Na nama i saveznicima je da taj problem čim prije riješimo“ – istakao je jedan ukrajinski vojni izvor, a prenose ukrajinski telegram kanali.

VIDEO Posljedice udara Storm Shadowa na Luhansk

 

Ključne riječi

Komentara 60

PR
Predaror
19:55 14.05.2023.

Pa zašto se Ukrajina nije ugledala na Austriju. Što fali Austriji , neutralna i nije u NATO paktu a je u EU i u Shengenu. Je ali Ameri napuntali ukre plus korupcija i prilika za ratno bogačenje. I eto vragaa ne leđima..Katastrofa uvijek nahebe običan čovjek i narod. Katastrofa.

Avatar Krajsnik
Krajsnik
15:58 14.05.2023.

Uvjet je takodje bila neutralnost Ukrajine, odnosno da nikada nece uci u NATO. Toliko o rijeci Ukrajinaca. Ti bi i nuklearno oruzje, i nezavisnost, i pristup NATOu, i onda bi optuzio da se Rusija ne pridrzava ugovora. Razmisli malo prije nego sto pises samo svoju viziju ugovora. Ugovor obuhvata dvije strane, a ti vidis samo jednu.

SI
sigmundfreud
14:39 14.05.2023.

Ukrajina je mogla ostvariti sve svoje strateške ciljeve da je imala mudro rukovodstvo. Ali ne preko noći, nego polako za 5 ili 10 ili 20 godina. Polako i strpljivo hitno, korak po korak. Ukrajina ima jednu četvrtinu BDP po glavi stanovnika u odnosu na Hrvatsku. Velika bogata zemlja na dva mora grca u siromaštvu zbog korupcije. Prvo su trebali stvarati uređenu državu i tražiti poseban odnos s EU, zatim proglasiti vojnu neutralnost, ali ne zauvijek, nego prema okolnostima. Rata ne bi bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije