Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODE SE RAZGOVORI

Ženski tim u Vladi: Murganić, Bienenfeld, Dalić i Obuljen?

Tko su ministri Andreja Plenkovića, znat će se do srijede
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
17.10.2016.
u 07:15

Plenković je razgovarao s kandidatima koji zadovoljavaju stručnošću, političkom snagom i regionalnom zastupljenošću

U HDZ-ovoj središnjici ovaj je vikend bila promenada kandidata za ministre koji su razgovarali s Andrejem Plenkovićem, mandatarom buduće Vlade. Plenković je jučer otkrio da već sada ima više žena u ministarstvima, stvarnih i potencijalnih, što sugerira da je s određenim kandidatkinjama dogovorio ili je na putu da dogovori ministarske angažmane.

Dobro kotira!

Tijekom vikenda iskristalizirala su se tri ženska imena – Martina Bienenfeld (jedna od kandidatkinja za ministricu turizma), Martina Dalić (jedna od kandidatkinja za ministarstvo gospodarstva) i Nada Murganić (moguća ministrica demografije i socijale). Martina Bienenfeld, Bandićeva uzdanica, i Nada Murganić, članica karlovačkog HDZ-a, bile su na razgovoru s Plenkovićem tijekom vikenda, a Martina Dalić posljednjih se dana spominje kao moguća kandidatkinja za Vladu, dok u HDZ-u pojedini izvori kažu da – dobro kotira.

Nada Murganić je i lani figurirala kao moguća ministrica socijale, ali je to naposljetku bila Bernardica Juretić. No sad je socijali dodana demografija, koja preuzima primat tog ministarstva, a Murganić nije demografska stručnjakinja, no osim nje, koliko se zna, nitko drugi nije bio na razgovoru za to ministarstvo. HDZ na razgovor o ministarstvu demografije, recimo, nije pozvao ni svog člana, istaknutog demografa Stjepana Šterca koji je sudjelovao u izradi demografskog programa HDZ-a.

Martina Dalić, bivša ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor, u vrijeme Tomislava Karamarka napustila je HDZ nezadovoljna njegovom politikom, a sada radi za Međunarodni monetarni fond u Beogradu. Uvođenje u igru Martine Dalić pomalo čudi jer bi to značilo da Plenković u Vladu dovodi nekoga sa strane uz, primjerice, Gorana Marića koji je sve vrijeme bio dio pregovaračkog tima s Mostom i figurira kao kandidat za ministra gospodarstva.

Potencijalna kandidatkinja za ministricu kulture je Nina Obuljen, protiv koje su se digle braniteljske udruge i desni politički spektar. Iako bi Vlada u Saboru trebala biti potvrđena najkasnije u srijedu, točna ministarska imena još nisu određena, pa za svaki resor konkurira dvoje do troje kandidata. Plenković je tijekom vikenda razgovarao s kandidatima koji zadovoljavaju stručnošću, političkom snagom i regionalnom zastupljenošću. Neki kandidati su prijedlozi HDZ-ovih županijskih organizacija. Tako je jučer na razgovoru bio i Gari Cappelii, šef HDZ-ova odbora za turizam, pa je on uz Antona Klimana i Martinu Bienenfeld treći kandidat za tu funkciju. Na razgovoru je bio i Milan Kujundžić, a dan prije Drago Prgomet koji konkuriraju za ministra zdravlja. Za poljoprivredu su kandidati – Tugomir Majdak, aktualni zamjenik ministra poljoprivrede, Davor Adžić, kandidat V. jedinice te Drago Šubarić iz IV. izborne.

Sve gotovo do srijede

U subotu je kod Plenkovića bio Danijel Mileta, nekad državni tajnik u Ministarstvu prometa te aktualni zamjenik gradonačelnika Šibenika. Izvori bliski Plenkoviću kažu da bi kao ministarski kandidati mogli proći Martina Bienenfeld, Tomislav Ćorić (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava), Tugomir Majdak (ministar poljoprivrede) te Martina Dalić (moguće resor gospodarstva). Dio sugovornika smatra da Nina Obuljen neće ipak biti ministrica kulture, a dio smatra da će Plenković inzistirati na njoj. No sve će se znati do srijede.

>> Plenković otkrio: Već sada imamo više žena u ministarstvima. Potencijalnih i stvarnih

Komentara 107

MA
MarioG
07:35 17.10.2016.

Ljevičar ne moraju pobjediti na izborima da bi kadrovirali vladu.

ST
stomugromova
08:06 17.10.2016.

Što se tiče izbora dr.Hasanbegovića,strašan je pritisak izvana,jer žele ministra koji će financirati petokolonške udruge iz soroševog jata i slične ideologije.Da li će nam ministra birati izvana ( što je sasvim moguće) ili ćemo pokazati zube ( u što sumnjam).

Avatar kravata
kravata
07:38 17.10.2016.

Nebu dobro gospodin plenkovic ne postiva svoje birace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije