Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJE

Ženske udruge prosvjedovale i zaustavile promet u Zagrebu: 'Sigurnost žena je odgovornost države!'

Ženske udruge blokirale promet u Zagrebu kako bi skrenule pozornost na akciju 'Sigurnost žena je odgovornost države'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/19
21.08.2023.
u 16:35

Sanja Juras je istaknula kako imaju konkretne zahtjeve za Vladu. Traže da se hitno osnuje radna skupina koja će se baviti ovim problemom te da se radi na donošenju zakonskih rješenja

Ženske organizacije i inicijative organizirale su danas akciju "Sigurnost žena je odgovornost države" u 19 hrvatskih gradova. U pozivu na akciju navele su kako ovim činom 'žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović' čije je ubojstvo 'još jednom pokazalo nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja'. 

Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem i razlog eskalacije ubojstava je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi, poručila je Sanja Juras u ime Ženske mreže Hrvatske, koja je akciju u Zagrebu organizirala ispred Ministarstva pravosuđa, javljaju 24 sata.

Sanja Juras je istaknula kako imaju konkretne zahtjeve za Vladu. Traže da se hitno osnuje radna skupina koja će se baviti ovim problemom te da se radi na donošenju zakonskih rješenja 'za reguliranje femicida, definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela, donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilje nad ženama isključivo u kaznenu sferu, donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom'.

VEZANI ČLANCI

Žene okupljene u Zagrebu na nekoliko su minuta blokirale i promet Vukovarskom ulicom ispred ministarstva držeći transparent 'Sigurnost žena je odgovornost države'.

- Sišla sam u ime Ministarstva i Vlade sa željom i potrebom da zajedno u dijalogu, koji traje već godinama, radimo na zaštiti žrtva nasilja, naročito žena. Postoji radna skupina, koja sustavno radi na ovome, praktički već godinu dana, među kojima su stručnjaci i organizacije civilnog društva, a Vlada je zadnjih sedam godina nekoliko puta postroživala sankcije vezane za nasilje nad ženama i u obitelji - kazala je državna tajnica Vedrana Šimundža Nikolić koja je sišla među prosvjednice. Dodala je kako i sada razmatraju i mijenjaju odredbe 'i Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti nasilja u obitelji s ciljem da se strože sankcioniraju počinitelji'.

Komentara 21

Avatar possibilis
possibilis
13:58 21.08.2023.

Ako sam dobro shvatio: nekoliko desetaka prosvjednica, predstavnica NEKOLIKO DESETAKA udruga je blokiralo promet U ZAGREBU povodom jednog tragicnog incidenta U BOSNI. Generalizirajuci pri tome, i projicirajuci sliku na kompletno drustvo. Indirektno optuzuju mene, iz susjedne drzave, jer sam i ja dio "drustva" koje je krivo za ubojstvo koje je pocinio jedan jedini divljak.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
13:46 21.08.2023.

A koliko ste novaca isisale od ove države kroz razne udruge? Prije tri tjedna ste prisvjedovale protiv Oluje, to je vaše pravo lice.

MT
mačak tom
13:33 21.08.2023.

Nažalost upravo su ove aktivistice doprinele tome da se o problemu nasilja slabo govori. Sve ove godine su borbu protiv nasilja zloupotrebljavale za promociju homoseksualnosti, transvestitije, poligamije i općeg rasula. Najočitiji primjer je istanbulska konvencija. I sada kada se više niti jedan umjerem i razuman čovjek sa ovom problematikom ne želi baviti, sada se čude. Dakle. upravo su feministice zajedno sa nasilnicima glavne i odgovorne za nasilje nad ženama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije