Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljni Večernji

Ženodraga - istarsko selo u kojem su one glavne

Ženodraga (1)
Foto: Dučko Marušić/PIXSELL
1/4
22.05.2011.
u 08:00

– Ja sam Ženodragar, ovdje živim otkako sam se rodio, a o tome kako je naše mjesto dobilo ime, postoje različite priče, kaže Mario Peršurić, 43-godišnji vinar, magistar agronomije koji je na račun svojih osobnih podataka bio i tema viceva

Iako je u Istri mnogo sela neobična imena, poput Kukci, Kovači, Bačva, Crklada, Podgaće i sličnih, jedno selo svojim nazivom iznenađuje čak i same seljane. Ženodraga. Selo je od Višnjana udaljeno šest, a od Poreča 13 kilometara. Kako je dobilo ime, u Višnjanu ne znaju ni župnik, ni zaposleni u Turističkoj zajednici, a ni drugi domaćini. Poznati povjesničar Nevio Šetić drži da je naziv sela patronim – ime koje nastaje po imenu oca, djeda ili još starijih muških predaka, koje je tijekom vremena mutiralo.

– Ja sam Ženodragar, ovdje živim otkako sam se rodio, a o tome kako je naše sela dobilo ime, postoje različite priče. Na kartama Austro-Ugarske Monarhije stoji naziv Zenandrago. Selo se zove Ženodraga od bivše Jugoslavije, no čini se da i selo i korijen današnjeg imena postoje oko 500 godina – priča Mario Peršurić, 43-godišnji vinar, magistar agronomije koji je na račun svojih osobnih podataka bio i tema viceva.

 

>> Cijeli tekst o selu sa zanimljivim imenom pročitajte u Nedjeljnom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Komentara 2

ZL
zlatnoŽito
17:34 22.05.2011.

...drag, lipa, najmilija..ka i kvart i misto i maca...domaće je domaće

ZL
zlatnoŽito
17:36 22.05.2011.

drag-A

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije