Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Žene u strahu od seksualnih predatora, mnogo neprijavljenih silovanja

Silovanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
13.09.2019.
u 19:30

Slučaj Damira Škare privukao je pozornost javnosti na problem seksualnog nasilja, pogotovo kada je ono počinjeno s pozicija moći. Praksa pokazuje da je žrtva ranjivija što je počinitelj politički ili ekonomski moćniji jer to u žrtvi izaziva dodatni strah

Za 17-godišnjakinju iz malog mjesta taj lipanjski dan trebao je biti kao i svaki drugi. S prijateljicom je otišla na plažu, gdje im se pridružio i njezin 23-godišnji dečko. U vezi su bili dvije godine, iako se njezina obitelj vezi protivila smatrajući da je razlika u godinama između njih – prevelika. No djevojka se na roditeljska upozorenja nije obazirala jer je bila zaljubljena te je mislila da stvari ima pod kontrolom. Kako će kasnije ispričati istražiteljima, ona i njezin dečko dogovorili su se da nemaju intimne odnose dok ona to ne bude željela jer je premlada. Stoga, kada ju je dečko pozvao da prošetaju kroz šumu, nije imala razloga da mu ne vjeruje. Ta šetnja pretvorit će se u najveći horor njezina mladog života. Jer 23-godišnjak kojeg je zvala dečkom u jednom trenutku ju je zgrabio te joj zaprijetio:

Ubit ću te, ako sada ne budeš sa mnom imala spolni odnos!

Djevojka mu se počela otimati i vikati, što ga je dodatno razbjesnilo:

– Samo se ti nastavi otimati, pa ću izvaditi pištolj i na mjestu te ubiti! – kazao joj je 23-godišnjak.

Ta prijetnja dodatno ju je preplašila jer joj je koji dan prije na mobitel poslao fotografiju pištolja. Dok mu se bezuspješno pokušavala oduprijeti, on ju je uhvatio rukom za vrat. Počeo ju je gušiti. Prijetio joj je. Bacio ju je na tlo. Strgao joj odjeću. Silovao ju je. A kada je završio sa svojim gnusnim činom, počeo je plakati.

– Ja se sada idem ubiti – kazao joj je i pobjegao u šumu ostavivši je uplakanu.

Smogla je snage nazvati prijateljicu koja ju je odvela kući. Sva u suzama ispričala je roditeljima što se dogodilo. Oni su odmah nazvali policiju, odveli je k liječniku, a dok se to događalo 23-godišnjak je nazvao 17-godišnjakinju. Ona nije imala snage s njim razgovarati pa je mobitel dala ocu.

– Jesi li ti svjestan što si učinio!? – pitao ga je djevojčin otac.

– Nisam to tako mislio! Žao mi je. Ne znam što mi je bilo. Predat ću se policiji – pravdao se 23-godišnjak.

Kada je na koncu došao do policije, promijenio je priču. Tvrdio je da nikoga nije silovao. Kazao je i da je bila riječ o dobrovoljnom odnosu. No prikupljeni dokazi nisu išli u prilog njegovim tvrdnjama. Nakratko je pritvoren, a zatim i optužen te čeka početak suđenja. A njegova 17-godišnja djevojka postala je jedna od 69 djevojaka ili žena koje su te godine policiji prijavile spolni odnos bez pristanka, odnosno silovanje.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u nešem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>HVIDRA ne želi SDSS u Hrvatskoj. Plenković: HDZ odlučuje o partnerima

>>Čović: Nestanu li Hrvati, BiH podijelit će Srbi i Bošnjaci

>>Prvi hrvatski tehničari za razvoj videoigara: Mame su ih tjerale od računala, a sad su im igre domaća zadaća

>>Fusal reprezentacija: Jedni nemaju dnevnice, rade kao sezonci, a sad su u finalu Eura

Ključne riječi

Komentara 4

PA
PaterT
22:44 13.09.2019.

Ovo je naslov na webu VL-a uz ovaj clanak: "'Muškarcima pokazuje svoje tijelo i prodaje nošene gaćice, mrzim to što je drugi muškarci vide golu'".

Avatar white socks
white socks
21:46 13.09.2019.

Seksualni odnos dopušten samo ukoliko i cura i dečko potpišu suglasnost i ovjere kod javnog bilježnika. Sve ostalo je silovanje, nje ili njega.

IV
IvicaKerempuh
07:34 14.09.2019.

Baš tak, stara hrvatska rijeć "predator" kaj ne? Zar nemrete upotrebljavati hrvatski, kak to delate kad se radi o rijeći "heroina" a ne herojka.... ili sam se tu zeznul? Kak ono heroj-herojka ili pak heroin-heroina??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije