Naslovnica Vijesti Svijet

Žene u Indiji zbog uvjeta rada vade maternice!

Žene s menstruacijom u nekim dijelovima Indije proganjaju
06. srpnja 2019. u 12:02 6 komentara 1054 prikaza
Indija
Foto: DPA/Pixsell

Tema mjesečnog krvarenja žena aktualna je i na Zapadu i na Istoku, no iz potpuno drugačijih razloga. Na zapadu se sve glasnije traži ukidanje ili smanjivanje “ružičastog poreza”, PDV-a koji se plaća za higijenske proizvode, i jednaki tretman uložaka i tampona kao i ostalih životnih potrepština koje su često oporezuju po nižoj stopi. Žena nema izbora hoće li imati mjesečni ciklus ili neće te da će u prosjeku krvariti oko sedam godina života. Prema nekim izračunima, tijekom života prosječna Hrvatica zbog ciklusa i bolova potroši 30.000 kuna.

Prosvjedi protiv seksualnog zlostavljanja u Indiji stravičan zločin Šestero muškaraca doživotno osuđena za silovanje i ubojstvo osmogodišnje djevojčice

S druge strane, na Istoku, posebno u Indiji, žene si ne mogu ni “priuštiti” menstruaciju zbog posla te vade maternice. Posebice je takva praksa zaživjela u indijskoj državi Maharashtra, otkuda žene odlaze na rad na polja šećerne trstike gdje žive u nehigijenskim uvjetima pa su i infekcije česte što si ne mogu priuštiti jer za neodrađen dan na polju plaćaju kazne.

Ginekolozi, tvrde aktivisti, ohrabruju žene na histerektomiju, a cijela su sela nastanjena ženama bez maternica, javlja BBC. Ministar zdravstva provodi istragu.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

  • Freitag:

    Bez obzira što Vaš komentar počinje s “na žalost” smatram ga užasnim i fašističkim... ništa gore niste mogli reći.

  • ja-ma:

    Nažalost,ta žena bez maternice ima niz rizika za moždani i srčani udar,a zbog osteoporoze neće još dugo raditi.

  • Savski_pijesak:

    Mi imamo cijelu drzavu ljudi bez testisa (da me ne blokiraju)