Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA NOVO Iako je ova činjenica svima poznata, za nju sad postoji znanstveni dokaz

Žene u bikinijima muškarci percipiraju kao objekte, potvrdilo je istraživanje

20.02.2009.
u 11:30

Žene u bikinijima muškarci percipiraju kao objekte. Istina, ne treba se mnogo namučiti kako bi se došlo do ovog zaključka, ali sad je tu i znanstveni dokaz.

Jedno je istraživanje, naime, pokazalo da u muškarca koji promatra slike žena u bikinijima postaje aktivan dio mozga koji se povezuje s alatima i namjerom da se počne izvoditi nekakva radnja. Istraživanje je predstavila psihologinja Susan Fiske na godišnjem sastanku američke udruge naprednih znanstvenika.

- Ovo je samo prva u nizu studija koja se usredotočava na ideju da muškarci određene dobi seks smatraju ciljem koji bi vrlo rado ostvarili. Ako im, stoga, pokažete zavodljivu ženu, to će u njima potaknuti želju za ostvarivanjem cilja - kaže Fiske.

Bar Rafaeli na naslovnici "Sports Illustrated Swimsuit edition"

Zato što dame u bikinijima vide kao objekte bez osobnosti ne može se kriviti isključivo muškarce, jer stručnjaci kažu da su to ostaci ljudske evolucije. Na početku te evolucije, naime, muškarci su osjećali poriv tražiti plodne žene kako bi osigurali opstanak svojih gena.
- To nije u potpunosti svjesna reakcija pa ljudi ne znaju koliko točno na njih utječe.

U istraživanju je sudjelovao 21 heteroseksualni student, a u sklopu istraživanja oni su odgovarali na pitanja kojima se trebalo utvrditi postoji li u njih "dobroćudni" seksizam, odnosno smatraju li da je ženino mjesto u kući ili onaj nešto zloćudniji zbog kojeg se boje da žene žele dominirati nad muškarcima.

Kod muškaraca koji su imali više "bodova" za zloćudni seksizam dio mozga koji analizira misli, osjećaje i namjere drugih osoba nije bio aktivan dok su gledali oskudno odjevene žene.

Za daljnja istraživanja - ženski objekti(v):

Istraživanje se ovaj put odnosilo samo na muškarce, a nije testirano kako ženski mozak reagira na oskudno odjevene muškarce, ali bilo bi svakako zanimljivo vidjeti i rezultate takvog istraživanja. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije