Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Žene silovane u ratu: Čekamo svoja prava već 20 godina!

– Dvadeset me godina stalno ispituju i još nitko nikada nije odgovarao za ono što mi je učinio – rekla je Marijana, medicinska sestra iz Slunja
05. ožujka 2012. u 14:30 71 komentara 11 prikaza
Marija Slišković i Marijana
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Žene silovane u ratu nastavile su davati svoje iskaze u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Uz pet žrtava s područja Vukovara i okolice, o zločinima je progovorila i medicinska sestra Marijana iz Slunja.

– Dvadeset me godina stalno ispituju i još nitko nikada nije odgovarao za ono što mi je učinio. Ne očekujem više ništa od naših institucija. Ipak, pristala sam ponovno iskazivati, zbog sebe, ali i zbog žena koje su prošle još gore – kazala je Marijana.

Današnjim iskazima broj svjedočanstava koje su žrtve dale u Osijeku od kraja siječnja zaokružen je na 15.

– Prekidamo dok ne dobijemo reakciju države! Nama je bitno prići izradi statusa žrtava i pravima koja bi iz toga trebala proizaći. Ako se i krene u procese, oni su dugotrajni, žene čekaju svoja prava već 20 godina. Koliko već traju davanja iskaza i javni govor i poziv državnim institucijama, one su već morale odgovoriti i početi s radom na statusu – istaknula je Marija Slišković, autorica knjige "Sunčica" s iskazima silovanih žena.

Blog Sunčica o prešućenim silovanjima žena u Domovinskom ratu

Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • Avatar Bekrija
  Bekrija:

  Ajmo kukurikavci krenite od Stanimirovića pa na dalje ili će vam to bit kampanja za sljedeće izbore, hvataj bandu? Iako bi vi radije Hrvate bacali u tamnice jer nemate osjećaja pripadnosti ovm narodu, vaša narodnost je nestala s raspadom zločinačke ... prikaži još! Yuge. Zašto nitko od nevladinih udruga ne podrži ove žene, gdje su ženske organizacije, šta je to sve u službi kuku pa nitko prstom neće maknut već 20 godina ni HDZ ni ovi šarlatani.

 • Livi:

  Predlazem svim zenama, a posebno zenama Iskoraka ili kako se sve ne zovu one grupe koje podupiru drugaciju seksualnu orijentaciju. Ako se vi pojavite na prosvjedu u \"paradi ponosa\" svi ce svjetski mediji reagirati. Dobit cete podrsku svih SDP-avaca i nevladinih udruga.

 • Toni50:

  Ucijena države RH . Ili se pitmo tko je tu hebenija stranka ?\" Tko koga kako želi kazniti na primjer sa ; Prekidamo iskazivanje dok ne dobijemo reakciju ( ne erekciju ) države\"