Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Žene koje se bore s anoreksijom češće neplanirano zatrudne

Dio problema svakako je u pogrešnom vjerovanju da žene koje boluju od anoreksije ne mogu zatrudnjeti zato što imaju neredovitu mjesečnicu ili je uopće nemaju
30. listopada 2011. u 15:54 10 komentara 17 prikaza
anoreksija (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Žene koje boluju od anoreksije češće neplanirano zatrudne i češće se odlučuju na pobačaj nego žene koje nemaju anoreksiju. Pokazalo je to istraživanje koje su znanstvenici s američkoga Sveučilišta u Sjevernoj Karolini proveli u suradnji s norveškim kolegama, analizirajući podatke o 62.000 žena koje su sudjelovale u velikoj norveškoj studiji o zdravlju majki i djece.

Analiza je pokazala da anoreksičarke zatrudne u znatno mlađoj dobi nego žene koje nemaju anorexiu nervosu. U čak 30 posto više slučajeva anoreksičarke imaju neplaniranu trudnoću, a gotovo dvostruko više njih odlučuje se na pobačaj nego žene koje nemaju anoreksiju. Dio problema svakako je u pogrešnom vjerovanju da žene koje boluju od anoreksije ne mogu zatrudnjeti zato što imaju neredovitu mjesečnicu ili je uopće nemaju, objasnila je voditeljica studije dr. Cynthia M. Bulik u časopisu Obstetrics & Gynecology.

Anoreksija nije dobra kontracepcija, pa u liječenju pacijentica treba voditi računa o tome, upozorava američka znanstvenica.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • chemica:

  Zaključak bi bio da su žene koje se bore s anoreksijom češće \"neplanirano\" glupe ko kur*c od onih koje koriste kontracepciju i hrane se kao i sva ostala psihički zdrava ljudska bića.

 • Avatar blackula9
  blackula9:

  ljepota je u očima promatrača, one su same sebi prelijepe..

 • -obrisani-:

  one ne trebaju kakati......hahaha