Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEBA PREMINULA NAKON PORODA

Žena u Salvadoru dobila 30 godina zatvora zbog pobačaja. Nakon sedam puštena na slobodu

Lilian, a woman sentenced to 30 years in prision holds a press conference after her release, in San Salvador
Foto: Jessica Orellana/REUTERS
1/15
18.01.2024.
u 10:26

Lilian je optužena za nemar i teško ubojstvo jer, prema tužiteljima, nije brinula o fetusu. Lilian, majka 10-godišnje kćeri, uvijek je tvrdila da je nevina, kazavši da nije namjeravala prekinuti trudnoću.

Žena iz Salvadora, identificirana kao Lilian, puštena je iz zatvora nakon više od sedam godina provedenih iza rešetaka zbog pobačaja. Lilian, osuđena na 30 godina zatvora 2015. godine, rodila je djevojčicu u javnoj bolnici 2015. godine, ali dijete je imalo zdravstvene komplikacije i preminulo tri dana kasnije.

Salvador ima potpunu zabranu pobačaja, s jednim od najstrožih zakona protiv pobačaja na svijetu. Lilian je optužena za nemar i teško ubojstvo jer, prema tužiteljima, nije brinula o fetusu. Lilian, majka 10-godišnje kćeri, uvijek je tvrdila da je nevina, kazavši da nije namjeravala prekinuti trudnoću.

Lilian, a woman sentenced to 30 years in prision holds a press conference after her release, in San Salvador
1/15

Lilian je oslobođena u prosincu, a odluka suca temeljila se na njezinoj ranjivoj situaciji u bolnici kad je izgubila dijete, piše BBC. – Bila je to jako teška trauma za proživjeti i ne želim je nikome – kazala je žena iz Salvadora, najmanje države u Srednjoj Americi.

Inače, potpuna zabrana pobačaja u Salvadoru uvedena je 1998. godine, a ne uključuje iznimke za silovanje ili rizik za zdravlje majke. Optuženima za pobačaj prijeti od dvije do osam godina zatvora, no često se optužbe mijenjaju u teško ubojstvo s minimalnom kaznom od 30 godina. Unatoč kampanjama skupina za ljudska prava, neke žene još uvijek služe dugogodišnje zatvorske kazne.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Nayib Bukele, za kojeg se očekuje da će biti ponovno izabran sljedeći mjesec, kaže da namjerava poboljšati uvjete u bolnicama kako bi porođaj bio sigurniji. Međutim, naglasio je da nema namjeru mijenjati trenutni zakon o pobačaju u Salvadoru. Većina stanovništva zemlje su ili rimokatolici ili evangelici, koji kažu da život počinje začećem i da ga se mora zaštititi pod svaku cijenu.

VIDEO Na Trgu bana Jelačića muškarci mole krunicu za čednost i protiv pobačaja

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
20:31 31.03.2024.

A što klečavci ovo ne spomenu?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
05:48 30.03.2024.

Muškarac koji se neodgovorno i bez svetog sakramenta vjenčanja upušta u spolne odnose i ispušta namjerno svoje sjemene stanice u žene možda snosi dio odgovornosti? U državama Latinske Amerike uvedeno je pod utjecajem organizacije Opus Dei da je svaki spontani pobačaj teški kriminal zbog kojega se žene kažnjavaju zbog nebrige za svoje dijete. Pri tome je žena obavezna roditi dijete i nakon silovanja, incesta, dokazanih malformacija ploda i u slučajevima opasnosti po svoj život. I u slučajevima spontanih pobačaja samo i jedino je žena ta koja odgovara pred zakonom za ubojstvo djeteta zbog nebrige.

Avatar Felix24
Felix24
11:17 18.01.2024.

Za ČEDOMORSTVO a abortus jeste ČEDOMURSTVO, za to bi trebalo biti DOŽIVOTNO zatvorena! Zagovornici čedomorstva pak na 30 godina jer potiču na ubojstvo beba! Za nekih 50 godina će se na ČEDOMORSTVO gledati jednako kao danas na HOLOKAUST s timeime da je ČEDOMORSTVO uzelo daleko više života, nekih 10 MILIJUNA GODIŠNJE pa vi izbrojite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije