Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeglička kriza

Žena s gangrenom nije željela u bolnicu. Inzistirala je da nastavi put u zapadnu Europu

izbjeglice
Foto: Branimir Bradarić
1/11
04.11.2015.
u 13:41

Istaknuto je kako u zimskom centru proces registracije izbjeglica te njihove okrepe i pružanja liječničke pomoći protječe bez problema

U prihvatnom centru u Opatovcu više nema izbjeglica, rekla je glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić, istaknuvši kako odlazak izbjeglica iz zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu prema granici sa Slovenijom protječe u koordinaciji sa službama te države.

 Iz Hrvatske je u poslijednja 24 sata u Sloveniju otišlo oko 5.000 izbjeglica i migranata, među njima i oko 3.000 izbjeglica koje su još u ponedjeljak ušle pješice u Hrvatsku, te njih oko 2.000 koje su jučer stigle izravno vlakom iz Šida u zimski centar u Slavonskom Brodu, rečeno je na konferenciji za novinare koja je u Slavonskom Brodu okupila predstavnike nadležnih službi.

 Istaknuto je kako u zimskom centru proces registracije izbjeglica te njihove okrepe i pružanja liječničke pomoći protječe bez problema.

 "Prema podacima od 9 sati u kampu u Opatovcu više nema izbjeglica.", kazala je Bikić.

Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grbat Bujević izvijestila je kako je u protekla 24 sata pružena zdravstvena skrb za 149 osoba i 30 djece, što je, navela je, prosječna brojka kao i u Opatovcu.

Prehlade i povišene temperature glavne su zdravstvene tegobe koje bilježe liječnici u slavonskobrodskom centru, gdje su stalno angažirana tri zdravstvena tima sastavljena od liječnika i medicinskih sestara te jednim timom hitne medicinske pomoći. 

Kao jednu od posebnih situacija Brbat Bujević navela je slučaj žene s gangrenom, koja je u utorak odbila bolničko liječenje te je osobno inzistirala da nastavi put. Vezano u prvi smrtni slučaj Afganistanke prije četiri dana u Opatovcu, Grbat Bujević rekla je kako je obdukcija potvrdila da je do smrti došlo zbog dugotrajnih zdravstvenih problema sa srcem. 

Proces registracije i pružanja pomoći izbjeglicama u Slavonskom Brodu, uz novi režim dolazaka, protječe znatno brže nego u Opatovcu, što donosi dodatno opterećenje Crvenom križu. "Ovdje imamo angažirano 70 volontera, za sada sve uspijevamo odraditi na vrijeme i sve teče prema planu. Ono što je trenutno važno, apeliramo na donatore za deke i toplu odjeću za djecu i odrasle, jer je užasno hladno po noći", rekla je Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa. 

>> Vlada će odobriti još 10,7 milijuna kuna za troškove nastale u izbjegličkoj krizi

Komentara 3

OS
osica
14:32 04.11.2015.

Dosta nam je živih a vi nas još obaviještavate od čega je neka umrla. " Moja susjeda Mara, od gladi i neimaštine, od nebrige države.."

DM
dr_max
15:02 04.11.2015.

Nek se ne lječe, to košta, radije nek se država za vlastitu sirotinju brine, a ne ove oportuniste i islamiste.

DU
Deleted user
21:03 04.11.2015.

Nevjerovatno, dnevno 2 milijuna kuna za migrante. Za gladnu djecu i domacu sirotinju figa premijera na odlasku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije