Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija o klimi

Zemlje u razvoju ljutite na bogate jer im se daje veća moć i podriva Kyoto

kopenhagen
REUTERS
09.12.2009.
u 14:54

Nacrt završnog dokumenta koji je procurio u javnost uzburkao je atmosferu u Kopenhagenu. Dio sudionika smatra da je tekst netransparentan.

Nacrt navodnoga danskog prijedloga klimatskog dogovora kojeg se dočepao britanski Guardian uzburkao je atmosferu u Kopenhagenu. Danski nacrt, nastao iza zatvorenih vrata, Guardianovi su izvori iz zemalja u razvoju ocijenili kao davanje veće moći bogatim zemljama, podrivanje UN-ove uloge i napuštanje protokola iz Kyota kao jedinog dosad zakonski obvezujućeg sporazuma.

Naime, prije nego vodeći političari dođu u Kopenhagen, sljedeći tjedan bit će sastavljen tekst koji će im biti predočen. Sada su u tijeku pregovori koji će tekst biti baza za daljnje pregovore što bi trebalo biti odlučeno u subotu.

- Morate slušati sve zemlje. To je demokracija i za to ste navijali u Danskoj. Ono što vaš premijer čini u suprotnosti je s duhom razvojne pomoći koju je Danska davala Africi godinama - komentirao je danskim dnevnim novinama Lumumba Stanislaus Di-Aping, predsjedavajući G-77, velike skupine uglavnom zemalja u razvoju.

- Taktika pregovora iza zatvorenih vrata pod danskim predsjedništvom fokusirala se na zadovoljavanje bogatih i moćnih zemalja više nego služenju većine zemalja koje zahtijevaju pravedno i ambiciozno rješenje - izjavio je Kim Carstensen, voditelj Globalne klimatske inicijative World Willdlife Funda.

- Predloženi tekst danskog premijera je slab i odražava previše elitistički, selektivni  I netransparentni pristup danskog predsjedništva - dodao je.

Priopćenje za javnost iz danskog ministarstva za klimatske promjene niječe da je tekst objavljen u Guardianu službeni danski prijedlog.

Danski tekst provocirao je i drugi tekst.

- Velike zemlje u razvoju spremaju svoj tekst. Ako danski tekst dospije na stol, onda će odmah dospjeti i alternativni. Iskustvo iz WTO-a naučilo je zemlje u razvoju kako pregovarati - tvrdi Raman Metha iz Action Aida.

Upitno je međutim postoji li jedinstvo i među zemljama u razvoju. Indonezija je tako predložila da se produži rok za postizanje zakonski obvezujućeg sporazuma do lipnja 2010. 

- Zbog velike razlike među zemljama G-77 ovaj je vremenski rok realističniji - izjavio je indonezijski pregovarač Tri Tharyat. Interesi zemalja u razvoju variraju ovisi o tome jesu li proizvođači nafte ili nisu, imaju li velike šume ili ne, te naravno, spadaju li u skupinu zemalja s brzorastućom ekonomijom ili ne. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je optimizam u vezi postizanja dogovora u Kopenhagenu. On će otvoriti dio konferencije na najvišoj političkoj razini 15. prosinca i očekuje 105 svjetskih vođa
na završnim danima 17. i 18. prosinca.

 - Nikada nije toliko zemalja svih veličina i ekonomskog statusa dalo toliko mnogo čvrstih zajedničkih obećanja. Moramo iskoristiti trenutak i nastaviti gurati prema još većoj ambiciji - izjavio je Ban Ki-moon.

Međutim, na neslužbenom briefingu za nevladine organizacije iz SAD-a Jonathan Pershing, poznati znanstvenik, objašnjavao je kako bi neobvezujući politički dogovor u kojem bi najveći svjetski emiteri stakleničkih plinova prisegnuli poduzeti razne akcije da smanje vlastite emisije, bio učinkovitiji nego čvrste i zakonske obveze.

 

Komentara 4

OB
-obrisani-
15:34 09.12.2009.

Nakon dvadesetak godina prosipanja panike o nailasku ledenog doba, uslijedilo je razdoblje sijanja panike zbog globalnog zatopljenja.Pronašao se i dežurni krivac-ispuštanje CO2 u atmosferu,staklenički plinovi.Najmoćnija zemlja svijeta i najmnogoljudnija zemlja svijeta,Amerika i Kina dakle ignoriraju globalno zatopljenje.Ne odnosi se na njih.Na koga se onda odnosi to zatopljenje? Na zemlje u razvoju(koji lijepi naziv za opustošene i opljačkane nacije u prethodnim stoljećima kolonizacije).E,oni bi sad po uzoru na kolonizatore htjeli živjeti bolje.Ne može.Sad imamo bagro siromašna globalno zatopljenje i nema više nikakvog razvoja!Jasno! Ako imate nevolju pa imate i šume,tim gore.Šume su opasne i proizvode CO2 truljenjem.Lijepo ćete vi odsad,bivše jadne kolonije plaćati i porez na to. Odnosi se i na nas.Ta,zar nismo stoljećima bili nečija kolonija!?

NI
nick55
15:59 09.12.2009.

ako Kina nastavi ignorirati upozorenja o podizanju razine mora,za 50-100 godina će propasti jer će more potopiti njezinu istočnu obalu koja je najnaseljenija i najrazvijenija!a kasnije,tko zna...isto čeka i SAD,New Orleans je bio opomena!za male otočne državice,bojim se više nema spasa!!!:(

Avatar Sidewinder
Sidewinder
16:47 09.12.2009.

Zemlje u razvoju će uvijek biti ljute na one bogate i traiti neku izliku da \"izžicaju\" nešto novaca...jer za sve njihove probleme je uvijek kriv netko drugi... Prije je bio kriv kolonijalizam a sad klimatoilogija...Bolje bi im bilo uhvatiti se rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije