Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSJED MINISTAR Kruševljani se posvađali jer tvrde da je obitelj Karamarko protežirana

Zemlja postala građevinska, a Karamarko novi milijunaš

30.06.2009.
u 19:49

Tomislav Karamarko mogao bi postati jedan od bogatijih ministara hrvatske Vlade. Jer, odlukom obrovačkog gradskog vijeća i usvajanjem Prostornog plana Grada Obrovca djedovina ministra ušla je u građevinsku zonu čime je cijena kvadrata obitelji Karamarko tik uz more i rijeku Zrmanju navodno porasla za čak deset puta.

Koliko točno Tomislav Karamarko naslijeđuje zemljišta odnosno svoje djedovine nepoznato je i iz razloga što se u katastru posjed vodi na njegova oca ili djeda, no prema tvrdnjama s obrovačkog područja riječ je o desetak, pa i više tisuća metara četvornih. Kada se to pak pomnoži sa 50 ili 60 koliko navodno sada vrijedi to zemljište jasno je da Vlada ima člana koji više nije opterećen egzistencijom.

No, Večernjaku su se javili baš oni koji tvrde da im je odlukom gradskog vijeća Obrovca sada upitna egzistencija. Riječ je dakako o vlasnicima parcela u neposrednoj blizini Karamarkovih, a koje su i dalje ostale pašnjak i koji su ogorčeni na kreatore Prostornoga plana grada Obrovca.

Planom im, kako kažu, njihove atraktivne parcele uz more na predjelu između Meke Drage i ušća rijeke Zrmanje nisu u cijelosti ušle u građevinsku zonu ili su posve ostale izvan građevinske zone. A drugima su, kako nam kažu kod Obrovca, u građevinsku zonu ušli deseci tisuća kvadrata

Metar dostigao 60 eura
– Nitko ovdje nema ništa protiv toga što su desetci tisuća kavdrata Karamarkovih ušli u građevinsku zonu. Otac ministra Tomislava Karamarka je podrijetlom iz Kruševa i to je njihova djedovina.

No djedovina su i naše parcele, kao i parcela jednog Kruševljanina koja se naslanja na parcelu Karamarkovih, a koja nije ušla u građevinsku zonu i koji je to doznao tek nakon što je Plan usvojen – kazao nam je Mate Matić iz Kruševa pokazujući nam parcele obitelji Karamarko smještene u blagoj uvali na predjelu Ivankuša. Ni ovaj, kao ni drugi Kruševljani s kojima smo razgovarali nisu optuživali ministra Karamarka da je kriv za ‘njihovu nevolju’.


Foto: Dino Stanin

- Da su jasni kriteriji kako je nekom zemljište ušlo u građevinsku zonu, a kako drugom ne, nitko ne bi ništa ni prigovarao. Tada sigurno ne bi bilo ni dojma da bi i nekima od nas zemljište ušlo u građevinsku zonu da smo ministri - rekao nam je jedan mještanin Kruševa.

Ministar Tomislav Karamarko nam je za nedavnog posjeta Obrovcu opovrgnuo da je utjecao na kreatore Prostornoga plana i uputio nas je da se obratimo za kriterije izrađivačima plana. Gradonačelnik Obrovca Ante Župan o kriterijima pak nije rekao puno.

– Koje je zemljište ušlo u građevinsku zonu sada ne znam, ali se radilo po logici i proceduri Gradskog vijeća Obrovca. I nikome zemljište nije namjerno postavljano niti tendenciozno izostavljano iz Plana. Tvrdnje da smo pogodovali Karamarku su insinuacije zlonamjernih građana. Ne znam uopće ni je li koja od tamošnjih parcela u vlasništvu ministra Tomislava Karamarka – kaže Ante Župan koji se unatoč našem apelu nije htio s nama sastati ispred Prostornog plana Obrovca.

Optužbe iz Kruševa
Neki iz Kruševa tvrde pak suprotno i spominju i još neka imena kojima se, kako vele pogodovalo s Prostornim planom...

– Još su nekim poznatim Obrovčanima nekretnine ušle u građevinsku zoni, a onim manje poznatima tik uz njih su kuće ostale u neizgrađenoj građevinskoj zoni. U izgrađenu zonu nije ušla ni moja kuća, koja je sagrađena prije 30 godina na građevinskoj parceli koju sam kupio od općine Obrovac, a u mom susjedstvu nalazi se cijelo naselje koje je ušlo u zonu.

Očito ja nisam bitan – kazao nam je Mate Matić. Još je nekoliko mještana uoči lokalnih izbora najavljivalo da će se okupiti i izići pred novinare s ‘molbom poznatome rođaku’ da pomogne da i njihove nekretnine uđu u građevinsku zonu. No, naš ponovni dolazak u Kruševo ostao je bez uspjeha...


Drago mi je da zemlja sad više vrijedi, no nije moja već očeva

Ni na koji se način nisam bavio zemljištem koje spominjete, niti imam ikakve veze s donošenjem prostornog plana, no drago mi je što je zemljište ušlo u građevinsku zonu, izjavio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. – Razgovarajte s ljudima koji su radili plan – odgovorio je Karamarko kad su ga u Obrovcu bili pitali o ulasku zemljišta koje pripada njegovoj obitelji u građevinsku zonu grada Obrovca. A na pitanje je li utjecao na donositelje plana da njegovo zemljište uđe u građevinsku zonu, sa smiješkom na licu kazao je: “Možete misliti!” Ministar još napominje da zemljište koje se spominje nije u njegovu vlasništvu, nego da su vlasnici njegov otac i nasljednici dvojice pokojnih stričeva. – To je zemljište naslijeđeno od djeda. Drago mi je da mu je porasla vrijednost, ali sigurno nije samo zemljištu koje ima moj otac, nego je u građevinsko ušlo i zemljište drugih vlasnika na tome prostoru – zaključio je ministar.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije