Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Željko Živanović i Ivica Komljen promaknuti u činove generala Hrvatske vojske

Vukovar, generali
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/8
10.02.2017.
u 22:21

U ime dvojice novih generala HV-a obratio se vidno uzbuđeni Željko Živanović.

Brigadiri Hrvatske vojske Željko Živanović i Ivica Komljen danas su u vukovarskom Dvorcu Eltz, u okviru prigodne svečanosti organizirane tim povodom, promaknuti u činove generala. Njima je generalske činove uručila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović. Okupljeni su imali priliku uživo vidjeti ceremoniju promaknuća u čin generala. Prvo su dvojici brigadira uručena pismene odluke o promaknuću u čin generala. Potom su im zajedno supruge i predsjednica sa ramena odore skinuli brigadirske činove i postavili činove generala.  Obadvojica novih generala HV-a su u sustavu od samih početaka Domovinskoga rata te su aktivno sudjelovali u obrani Hrvatske. 

-Hrvatske oružane snage moraju se nastaviti izgrađivati i modernizirati ali pri tom ne smiju zaboraviti korijene iz kojih su potekle. Kao što je vukovarski Dvorac Eltz obnovljen i kao što na Vukovaru zacjeljuju ratne rane i on se okreće sretnijoj budućnosti tako i Oružane snage moraju nastaviti svoj razvoj prema novim zadaćama i izazovima, poručila je Grabar Kitarović.

Kazala je i kako Vukovarci nikada neće zaboraviti tragičnu ali i ponosnu ulogu svoga grada u Domovinskom ratu te da isto tako i Oružane snage Republike Hrvatske ne smiju zaboraviti svoje temelje. Istaknula je i kako su ratni putovi Živanovića i Komljena ogledni primjer nastanka i razvoja nove generacije hrvatskih časnika

-U vrijeme rata te 1991. godine rijetko tko nam je davao izglede u opstanak i preživljavanje. Ali mi smo vjerovali i nadali se. Vjerovali smo u onaj poznati stih pjesme "Inati se Slavonijo". Vjerovao je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a vjerovali su i hrvatski branitelji koji su stigli iz cijele Hrvatske braniti Slavoniju, rekla je Grabar Kitarović.

Ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević rekao je kako je Željko Živanović prvi general iz Vukovara nakon Blage Zadre, poginulog u obrani grada u listopadu 1991. godine i koji je posthumno promaknut u čin generala

-Trajni nam je cilj imati osposobljenog hrvatskog vojnika prožetog dubokim domoljubljem, rekao je na svečanosti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

U ime dvojice novih generala HV-a obratio se vidno uzbuđeni Željko Živanović. 

-Čin generala znači veliku čast ali i obvezu jer nema ništa časnije nego služiti vlastitoj domovini. Ovo je priznanje ne samo meni nego i svim Vukovarcima koji su branili svoj grad, rekao je Živanović koji je bio branitelj Vukovara. 

Na svečanosti organiziranoj u Dvorcu Eltz nazočili su i brojni predstavnici vukovarskih branitelja kao i braniteljskih udruga. Među njima je bio i zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković. 

>> HV će po prvi put u Vukovaru imati vojsku: Stiže cijela postrojba

>> Snimanje filma i serije 'General' o životu Ante Gotovine starta 20. veljače

Komentara 6

Avatar Idler 3
Idler 3
22:46 10.02.2017.

Iskrene čestitke....ak itko zasluživa svog generala onda je to upraf Vukovar !!!

Avatar croatxl
croatxl
05:55 11.02.2017.

Hrvatski narod treba Predsjednicu Kolindu.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:37 11.02.2017.

Činjenica je da mi kao članica nato-a imamo najviše generala u odnosu na broj vojnika ... nevjerovatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije