Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u vukovaru

Željko Sabo pobijedio: Vukovarci su izabrali put mira i tolerancije

Izbori u Vukovaru (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/6
02.06.2013.
u 19:54

U Vukovaru je na birališta izašlo 15.081 birača od kojih je njih 8.131, ili 53,92 posto glasovalo za Sabu dok je 6.819 birača (45,22 posto) glasovalo za Penavu

Željko Sabo (SDP) i u naredne četiri godine obnašat će dužnost gradonačelnika Vukovara. On je u drugom izbornom krugu osvojio 1312 glasova više od Ivana Penave (HDZ). Drugi izborni krug u Vukovaru obilježila je rekordna izlaznost tako da je u odnosu na izbore od prije dva tjedna na biralištima se pojavilo oko 4.000 birača više. Gledajući u brojkama u Vukovaru je na birališta izašlo 15.081 birača od kojih je njih 8.131, ili 53,92 posto glasovalo za Sabu dok je 6.819 birača (45,22 posto) glasovalo za Penavu.

– Hvala svim Vukovarcima na povjerenju. Niti u jednom trenutku nisam sumnjao u svoje sugrađane. Izabrali su danas put mira i tolerancije, a ne put podjela i čudnih najava kakve su se čule s druge strane – rekao je Sabo poslije pobjede ističući da je Vukovar oduvijek bio i da će ostati hrvatski grad. Govoreći o izbornom danu rekao je da nikakvih autobusa i organiziranih dolazaka iz Srbije nije bilo, kako se danima govorilo, ali da je zato u Vukovar došlo 15-ak autobusa iz cijele Hrvatske s građanima koje je HDZ organizirao.

– Ova izborna kampanja je bila iznimno ružna, puna laži, prljavština i objeda. Čitani su i proglasi koji su plašili građane. Nadam se da će poslije izbora konačno zavladati mir u Vukovaru, rekao je Sabo koji se osvrnuo i djelovanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za koji je rekao da je instrument HDZ-a i da je to znao od početka. – Stožer je zapravo 7-8 branitelja koje su napustile i brojne udruge jer su prepoznali njihovo političku obojenost. Oni su se u ovoj kampanji okrenuli protiv svoga suborca. Ako već govore o domoljublju neka vide tko je gdje 91 godine s liste HDZ-a bio dok sam ja do zadnjeg dana ostao u Vukovaru. I oni i svi drugi treba da znaju da je Vukovar uvijek bio i da će uvijek biti hrvatski grad, istakao je Sabo. Komentirajući poraz Penava je rekao da su izbori u Vukovaru bili jedna ideološka borba što se vidi i po rekordnoj izlaznosti koja je u odnosu na prvi krug podignuta za 11 posto.

– Izbori u Vukovaru su trenutak istine za nas i svatko tko drugačije kaže pokušava da nešto skrije. Ovo i jasna poruka cijeloj državi koja ukazuje na davno napravljene greške koje smo mi pokušali ispraviti. Očigledno je da više nemamo tu snagu. Moralo se više za grad učiniti i da tu uvijek bude jak hrvatski korpus. Vukovar je izgubio svoj predznak hrvatski, rekao je Penava dodajući da je HDZ s partnerima učinio sve što je bilo u njihovoj moći.

–  Mobilizirali smo i jedni i drugi sve. Mi smo imali podršku iz cijele Hrvatske dok je Sabo imao podršku iz Vojvodine i Srbije. Svatko se okrenuo svome jatu. Pobjedu su zapravo odnijeli glasovi Srba. To je onih 300 glasova viška iz prvog kruga i glasovi srpskih kandidata za gradonačelnika, rekao je Penava napominjući da je sada na HDZ-u da za dvije godine na parlamentarnim izborima pobijedi kako bi se konačno počelo s uvođenjem reda u Vukovar.

>> HDZ svoje birače autobusima vozio na izbore u Vukovar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije