Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Željko Reiner
Povratak na članak

Ne smijemo zdravstvo amerikanizirati pa da zdravlje bude samo za bogate

S akademikom i HDZ-ovim potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom razgovarali smo o aktualnostima i stanju u zdravstvu

Komentari 7

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
21:53 01.05.2015.

zdravstvo je već amerikanizirano, od 1990

VL
NV
novo vriijeme
21:15 01.05.2015.

Hrvatsko zdravstvo je teško korumpirano i do najvećeg broja usluga specijaliste nije moguće već desetljećima doći na vrijeme i uz odgovaraujuću garantiranu kvalitetu liječenja. Željko Reiner kao i cijeli HDZ mora odgovoriti na jednostavno pitanje zašto im Vasrga smeta ii sve kritiziraju što on radi bilo dobro ili loše a rajko Ostojić koji ima znatno teže "grijehe" im je bi nezamjenljiv ministar protiv čije smjene su bili čak i javno u Saboru. Da li je zdravstvo koje u sivoj ekonomiji izvlači iz džepa osiromašenog pučanstva zadnju kunu ucjenjujući ga kada je bolestan bolje od ovog amerikaniziranog pokušaja ili HDZ ima neki dobar i prema pacijentima pošten plan gdje za svoje ulaganje dobijaš najbolju vrijednost a koji nema veze sa ničim do sada viđenim jer rezultate viđenog znamo.

VL
MI
miskec56
22:31 01.05.2015.

Rajner ne prodaji maglu. Ovo su sjajni potezi ministarstva zgravstva. Ti si bio u vrhu sanaderove vlade i što si napravio. niš, kaos,................

VL
NV
novo vriijeme
22:53 01.05.2015.

HDZ se mora uozbiljiti, Reiner nije uopće shvatio o čemu je riječ, koncesije za obiteljsku medicinu znače da će HZZO sve ordinacije opće prakse i neke specijalstičke opremiti o svom trošku i dati u najam liječnicima koji će morati liječitii osiguranike HZZO. Ali oni će umjesto glavarine naplaćivati HZZOu po usluzi a moći će naplaćivati i gotovinu ili liječiti osiguranike drugih osiguravajućih kuća. I sada je upitno kako će se u praksi provesti da osiguranici HZZO imaju punu zaštitu i da ih ne izguraju drugi pacijenti te da li će se naplaćivati previše usluga. Amerikanizacija zdravstva znači da su osiguranici HZZO izgubili pravo da zdravstvenu zaštitu što ovdje nije plan. Izjava bez ikakve veze sa stvarnošću.

VL
NV
novo vriijeme
21:29 01.05.2015.

Željko Reiner i Rajko Ostojić neprežaljeni tandem iz vremena drage prijeteljice Jace Kosor i dragog prijatelja Ive Josipovića a uz svesrdnu darežljivost Bandića ima (ili nema) nešto za reći a ova mu novina daje prostor jer tko će kome nego svoj svome.

VL
Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
09:04 02.05.2015.

Pravičan je onaj sustav u kojem se zdravstvena zaštita financira u skladu s mogućnostima društva i pojedinca. Za kriterij pravičnosti sustava kao mjerilo uvode se vertikalna i horizontalna pravičnosti. Za mjerenje vertikalne pravičnosti razvijen je Kakwani indeks progresivnosti prema kojem sustav financiranja zdravstvene zaštite može biti progresivan kada izdvajanje za zdravstvenu zaštitu raste s prihodima, proporcionalan kada svi plaćaju proporcionalno prihodima ili regresivan kada se s porastom prihoda smanjuju se izdvajanja za zdravstvenu zaštitu. Princip horizontalne pravičnosti podrazumijeva da svaki pojedinac za jednaku zdravstvenu potrebu dobiva jednaku uslugu.

VL
Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
09:05 02.05.2015.

Sramotno uništavanje javnozdravstvenog sustava. Zašto bi se primarna privatizirala i dala u koncesiju? Što će biti kada koncesionari odu u mirovinu ili umru? Tko će naslijediti njihove sobice? Koliko će novaca tražiti za opremu ako su nešto uložili u svoje sobice? Što će biti s onim sobicama u koje nitko nije ulagao 15-20 godina? Tko će održavati zgrade domova zdravlja, krečiti, čistiti, mijenjati krovište i dr.? Zašto bi neka gospođa dobila laboratoriju u koncesiju? Tko kaže da dom zdavlja ne može dobro i odgovorno upravljati laboratorijem? Zašto bi dvije gospođe ostvarivale ekstraprofit od ljekarne u zakupu a dom zdravlja nema od čega živjeti i kupiti sredstva za čišćenje? Sve zbog ovog i prethodnih reformista. Ono što je nacionalizirano 1945. sada spremaju sebi u džepove.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.