Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Željko Reiner bit će glavni govornik na Bleiburškom polju

Željko Reiner
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
14.05.2016.
u 07:00

Reiner, Karamarko i Bruna Esih položit će zajednički vijenac predsjednice države, Sabora i Vlade. Euharistiju će predvoditi biskup Komarica.

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora danas se na Bleiburškom polju održava komemoracija svim žrtvama Križnog puta. Željko Reiner, Tomislav Karamarko i Bruna Esih položit će zajednički vijenac predsjednice države, Sabora i Vlade. Sudionicima komemoracije obratit će se i Bojana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Euharistiju će predvoditi banjolučki biskup Franjo Komarica. Molitvu za stradale muslimane predvodit će Idriz ef. Bešića uime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. Uime organizatora Počasnog bleiburškog voda sudionicima komemoracije obratiti će se zastupnik Josip Bilaver.

Bleiburg je postao simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945. iako je samo manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici. Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima tijekom sljedećih mjeseci.

Glavni govornik na komemoraciji bit će Željko Reiner. Jedna od prvih odluka ovog sastava Hrvatskog sabora bila je odluka da ponovno postane pokrovitelj bleiburške komemoracije.

Documenta je uputila apel hrvatskoj javnosti za pamćenje svih žrtava u Drugom svjetskom ratu. Vezano za komemoraciju na Bleiburgu, iz Documente podsjećaju kako su 1945. godine tamo partizani zarobili pripadnike domobrana, ustaša, četnika, bjelogardijaca i drugih kolaboracionističkih snaga nacističkog i fašističkog režima te članove njihovih obitelji.

Ističu da ne smijemo zaboraviti osvetničke likvidacije koje su potom slijedile.

Komentara 79

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
08:57 14.05.2016.

Nacisti I Fasisti su ubijali u ratu I to je neoprostivo, medjutim Tito I njegovi koljaci ubijali su zarobljene predate ljude tko god da su bili. Znaci ubijali su u miru kada je rat stao. Gori su od ovih prvih jer nije bilo rata ubijali su I klali u miru.

Avatar firebird
firebird
13:57 14.05.2016.

NDH je odgovor na velikosrpsku diktaturu.

OL
olrajt
09:51 14.05.2016.

...drugarice i drugovi !...vaši uvredljivi komentari na račun bleiburške tragedije nije nikakva novost....svakodnevno potvrđujete da ste isti kao i oni koji su zvjerski poubijali i žive zakapali tisuće i tisuće Hrvata!....no istinu ne možete uništiti !...bili ste i ostali zločinci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije