Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidati

Željko Perić odbio čelno mjesto u HŽ-u, Juro Bajić još razmišlja

\'01.09.2011., Glavni kolodvor, Zagreb - Cijene voznje u prigradskom prijevozu su dvostruko poskupjele. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
Sanjin Strukić/PIXSELL
09.02.2012.
u 12:00

Od povratka u upravu HŽ holdinga Marijana Drempetića odustalo se pa bi on mogao završiti u Nadzornom odboru HŽ-a

Kukuriku vladi jedan je od najvećih problema u kadroviranju među javnim poduzećima – HŽ holding. Resorni ministar Zlatko Komadina i premijer Zoran Milanović ne mogu nikako posložiti upravljačku strukturu u tom državnom poduzeću, koje guta milijarde proračunskih kuna. U Vladi su, doznajemo od upućenih izvora, skloni da u HŽ dovedu posve nove ljude, koji dosad nisu radili u toj tvrtki kako bi razdrmali tog gutača državnog novca i napokon krenuli u pravo restrukturiranje.

Savjetnik Jadranke Kosor

Stoga je premijer Milanović, kažu dobri poznavatelji prilika u Hrvatskim željeznicama, mjesto predsjednika uprave HŽ holdinga ponudio Željku Periću, sadašnjem članu uprave zagrebačke Ingre, privatnom konzultantu i nekadašnjem savjetniku bivše premijerke Jadranke Kosor. Perić usto u svojoj karijeri ima i mjesto člana uprave Plive te mjesto predsjednika uprave Lure, sadašnjeg Dukata, kada je ta tvrtka bila u vlasništvu Luke Rajića. No Perić je odbio tu ponudu.

– Ništa od toga – kazao nam je Perić na pitanje je li istina da je kandidat za čelno mjesto u HŽ-u. Nije htio ništa reći ni o razgovorima u Vladi koje je vodio o HŽ-u.

U upravu jedne od tvrtki koja čini HŽ holding – HŽ Infrastrukturu – moglo bi doći jedno drugo poznato lice s domaće poduzetničke scene. Riječ je o Juri Bajiću, koji je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra financija, a nakon toga član pa zatim i predsjednik uprave Elektroprometa. No on nije još odlučio o ponudi da vodi financije HŽ Infrastrukture.

– Još nisam odlučio. Moram to sam učiniti – kazao nam je Bajić dodavši kako u HŽ ne bi došao po stranačkoj liniji jer nije član ni jedne stranke nego bi to bili osobni, prijateljski razlozi. Bajić otvoreno kaže da je prijatelj s ministrom financija Slavkom Linićem i da ga je on zamolio da dođe u HŽ.

Grijesi prošlosti

Marijan Drempetić, predsjednik uprave HŽ-a za Račanove vlade, također slovi kao Linićev čovjek i bio je kandidat za predsjednika uprave HŽ holdinga. No naši izvori kažu da su u Vladi odustali od te ideje nakon što su se ponovno aktualizirali u javnosti neki “grijesi” HŽ-a iz Drempetićeve ere, poput nabave nagibnih vlakova, kupnje neispravne opreme za signalizaciju...

Drempetić bi pak prema novoj kadrovskoj križaljci trebao zasjesti u Nadzorni odbor HŽ-a holdinga. On kaže da ne zna za to.

– Sve sam razgovore o Hrvatskim željeznicama završio prošlog tjedna – bio je neodređen Marijan Drempetić.

Kao jedna od opcija za novog predsjednika uprave HŽ holdinga navodi se Rene Valčić, koji je bio Drempetićev zamjenik kad je ovaj vodio HŽ. Valčić nam je kazao kako je razgovarao s mjerodavnima o toj temi, ali da su mnogi kandidati u igri i da o tome odlučuje Vlada.

Među desetak imena koja su u igri za nove funkcije u HŽ-u uglavnom je riječ o pripadnicima SDP-a koji rade u HŽ-u već godinama.

Komentara 1

ZS
zla.sat
16:46 09.02.2012.

Samo da vas obavjestimo da su podnesene kaznene prijave protiv Jure Bajića, na Općinskom Državnom odvjetništvu 21.02.2006. kao i 23.01.2007. zbog nesavjesnog rada u gospodarskom poslovanju i krivotvorenju isprava u Elektroprometu d.d. Dolaskom Jure Bajića i Michaela Ljubasa u Elektropromet d.d. započinje uništavanje istog. Zar nam takvi ljudi trebaju na ovakvim pozicijama? Prije smo mogli kriviti HDZ koji je zapošljavao svoj kadar, ali koga kriviti sada, kada nova vlada radi istu stvar, sa istim ljudima, samo sa novim nazivom: SDP.... Valjda je taj natpis KUKURIKU trebao da znaci da su oni pijetlovi , a mi narod kokoš, sa kokošjim pamćenjem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije