Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poduzetni vladar

Željko Kerum od Splita stvara Kerumgrad

\'15.09.2009.,Split,Hrvatska - Gradonacelnik splita Zeljko Kerum zajedno s zamjenicom Andjelkom Viskovic primio Englesku vojnu reprezentaciju i prestavnike Hajduka i Hrvatske reprezentacije u povodu o
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
16.01.2011.
u 12:00

Kerumov labirint tvrtki satkan je od nećaka, zeta, sestre, djece, bivše 
i nove žene... Svako malo izroni neka nova u poslovnom odnosu s gradom

Kako ću ja biti u sukobu interesa sam sa sobom? – na šalu je okretao najnezgodnije pitanje poduzetnik Željko Kerum kada se spremao Split osvojiti politički. Od kada je u gradonačelničkoj fotelji, formalni sukob interesa vješto izbjegava, ali onaj stvarni zapravo i ne može izbjeći.

Njegovo se vlasništvo širi posvuda.

Uplovljavate li u Split, prvo ćete ugledati njegov hotel Marjan. Nekretnine mu se šire na Žnjanu, Marjanu, Bačvicama, u Dioklecijanovoj palači – Joker i ostale trgovine ne spominjemo – pa čega god se kao gradonačelnik dohvati, na neki će način pogodovati i vlastitom biznisu.

Kerum trgovina sinu Joki

Najbogatiji vladar u povijesti Splita nakon Dioklecijana nimalo se ne libi da prvi velik projekt koji je pokrenuo kao gradonačelnik bude zapadna obala, čije će uređenje njegovu Marjanu omogućiti kićenje s pet zvjezdica. No, Bog je sebi prvo bradu napravio, a Kerum kaže da će svaku kunu iz proračuna, kada dobije koncesiju – vratiti.

Unatoč javno objavljenom podužem popisu tvrtki koje ne smiju poslovati sa Splitom jer im je gradonačelnik u vlasničkoj strukturi, Kerumova poslovna mreža vrlo je zamršena. Labirint direktora i osnivača firmi satkan je od nećaka, zeta, sestre, djece, bivše i nove žene, a svako malo neka nova izroni u poslovnom odnosu s gradom.

Najnoviju aferu izazvala je najava Igora Sapunara, 23-ogodišnjeg sina Kerumove sestre Mare i Petroslava Sapunara (kojega je gazda smjestio u fotelju predsjednika Županijske skupštine) milijunskog ulaganja na Kili, gdje će, obećao je, podstanari kupovati stanove za 1000 eura po kvadratu. Oporba je skočila na noge, uglas se pitaju odakle mladom Sapunaru 75 milijuna eura, ali tvrtke Igosa i Sapor, čiji je osnivač i direktor, nisu na popisu onih s kojima gradska uporava ne smije poslovati. Igor Sapunar jedan je od brojnih mladih biznismena u familiji Kerum. Njegov brat blizanac Goran Sapunar vlasnik je tvrtke Forniks, koja u krugu Dalmacije Dugi Rat (u vlasništvu Željka Keruma) proizvodi dijelove za BMW.

Ujak Željko pun je hvale za poduzetne sinove sestre Mare, ali sudeći po broju tvrtki iza kojih stoje, oni i nisu njegovi najomiljeniji nećaci. To je Jakov Kerum, sin Željkove sestre Mande, koji je direktor niza bratovih tvrtki: Neve Kerum, Ribomiksa, Fanata, Lazine, Uvale Vlaška, Zakupa. Djelatnost im je raznolika (trgovina, ugostiteljstvo, turizam, usluge, uzgoj riba...), a o značenju govori podatak da se u njima kriju Hotel Marjan i drugi važni Kerumovi projekti. Te su tvrtke s popisa zabrane poslovanja. Među njima je i Kerum d.o.o., čija je direktorica Kerumova najdraža sestra, Nevenka Bečić, danas i čelična predsjednica splitskog Gradskog vijeća. Njezina kći Daliborka direktorica je Kerumove tvrtke za građenje Lora projekt. Željko Kerum, u brojnoj obitelji u kojoj se većina nećaka školuje za ekonomista, ima i “jokera”, svojega sina Joška, koji je sa 19 godina direktor ćaćine tvrtke Kerum trgovina, osnovane u veljači 2010. godine.

Što se tiče tvrtke Joker, u sudskom registru se kao direktorica vodi Anka Kerum, ostavljena supruga, za koju nitko ne zna je li i bivša jer nije poznato je li se Kerum uopće rastao. No, poznato je da je Joker jedan od simbola i ponosa Kerumova carstva.

Fanin pohod na Marjan

Tu je mlada poduzetnica Fani Horvat, Kerumova družica i majka njegova najmlađeg sina, Frane, koja se može pohvaliti lijepim nizom tvrtki u vlasništvu. Poduzetnica je postala još prije nekoliko godina, čini se, čim je upoznala Željka. Tako su uz već poznati Sunčani odmor, u čijem su vlasništvu skupe jahte, Bulgu i Torzo, nedavno Splićani imali prigodu doznati da poduzetna Fani ima i Latebru, čiji je direktor njezin brat Saša Horvat.

Upravo ta je tvrtka još 2008. godine kupila pet i pol tisuća kvadrata zemljišta u zaštićenoj zoni Marjana, što je javnost doznala nedavno. Transakcija je postala poznata javnosti kada se doznalo da je Latebra naručila, uz dopuštenje gradonačelnika Keruma, provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja za uređenje plaže na atraktivnoj lokaciji na Marjanu, na kojoj je dopuštena i gradnja ugostiteljskog objekta. Željko Kerum već ima koncesiju u uvali Bene te će, uspije li Fani u svojoj poslovnoj nakani, njegova obitelj zagospodariti najatraktivnijim dijelom Splita, opjevanim Marjanom.

No, govoreći o tvrtkama u kojima Željko Kerum žari i pali, tu su i one u vlasništvu grada, u kojima je, za hrvatske prilike prirodno, gradonačelnik postavio svoje ljude. U Kerumovu slučaju rođake i prijatelje, od kojih je satkana i njegova stranka. Nije se osvrtao na glas javnosti kada je Svagušu nametnuo za čelnika Hajduka, Mucala za HNK, a nije ga briga ni sada, pa će Botteri Dini na čelo Galerije umjetnina. No, jesu li kritičari Kerumove politike samo glasni ili su brojni, doznat ćemo za dvije godine.

Splićani će gradonačelniku poduzetniku tek na izborima moći poručiti misle li da je vizionar ili da su lisicu pustili u kokošinjac.

Ključne riječi

Komentara 34

OB
-obrisani-
22:45 17.01.2011.

. Nesto mi se i ne svidja ono sto na rivi napraviste Najnoviji-Split, kao iz vremena Komunista i komunizma. Samo fali jos poneki soliter ....

Avatar emilsali
emilsali
12:14 16.01.2011.

kako on to kaze Sve sam to Krvavo zaradio.......!!!!!!!!!!!!!!!!

DU
Deleted user
12:18 16.01.2011.

Slavice, osjeti li se tu ipak ZRNCE zavisti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije