Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Dilber:

'Prvi put ću reći gdje se skrivao general Gotovina i kako sam odlazio tamo'

ante gotovina željko dilber
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
06.09.2016.
u 11:13

Željko Dilber, prijatelj, kum i suborac generala Gotovine prvi put otkrio detalje

U filmu o generalu Anti Gotovini redatelja Antuna Vrdoljaka prikazat će se detalji njegova života u bijegu nakon raspisivanja Interpolove tjeralice. Njegov prijatelj, kum i suborac Željko Dilber otkrio je za Zadarski list neke detalje.

"Vrdoljak se nekoliko puta sastao s Antom koji nije imao nikakvih intervencija na sadržaj filma, samo mu je rekao da ga pozove na promociju. Ipak, vjerujem da će Anti i meni biti dana prilika uoči promocije pogledati film kako bismo utvrdili odgovara li radnja činjenicama. Ne mislimo intervenirati u sadržaj osim, naravno, ako je riječ o nekim neistinama. Jer, kada se već snima film o Gotovini, zaista bih volio da prije svega bude temeljen na činjenicama", rekao je Dilber koji je četiri godine bio jedina osoba koja je znala gdje se skriva Gotovina.

"Istina je da sam jedini znao gdje je Ante i da radi njegove sigurnosti to nije znala ni njegova supruga. Kako je Dunja sve to vrijeme bila pod nadzorom, morali smo paziti da sastanak s obitelji ne bi otkrio Antin položaj te sam ja jedini kontaktirao s njim. Što se tiče mjesta njegova skrivanja, evo prvi put ću reći gdje se nalazio i kako sam odlazio tamo. Skrivao se u ribarskim kućicama i na brodovima po Kornatima, na Dugom otoku i Ugljanu. Nikad tamo nisam odlazio svojim brodom jer sam znao da me prate. Svaki put bih unajmio drugi brod i otišao do otoka na kojemu se Ante trenutačno nalazio, odnoseći mu hranu i čistu odjeću. Skrivanje po ovim otocima trajalo je dva mjeseca, a onda je prešao granicu i sklonio se u inozemstvu", otkrio je Dilber.

Komentara 28

Avatar Prosenjak
Prosenjak
13:13 06.09.2016.

Gotovina je dokazao da je inteligentniji od svih hrvatskih političara zajedno. Njemu je bilo jasno, da se odmah predao, bio bi osuđen i proglašen krivim, a ovako je tempirao sve točno na sekundu. Morao je čekati da HDZ dođe na vlast, jer bi komunjare pakirali njemu jednako kao što su pakirali ostalim generalima. Dovoljno je sjetiti se kako Račanova vlada nije htjela dati dokumente njegovoj obrani, pod izlikom da je u bijegu i da nije stranka registrirana pred sudom, te da bi Haag zbog toga tužio Hrvatski vijeću sigurnosti, iako je Luka Mišetić od početka tvrdio da to nije istina. Čim je HDZ došaoi na vlast dao je sve dokumente Gotovininoj obrani koja je počela smanjivati zaostatak, a pritom je haško tužiteljstvo zatrpao hrpom nebitnih dokumenata što je usporilo tužiteljstvo. Kad je stvar reducirana Gotovina je namjerno napravio "grešku", uhićen je, a HDZ-ova vlada je promptno donijela odluku da država financira njegovu obranu, uz burno negodovanje SDP-a a Ingrid Antičević Marinović je čak u saboru rekla da se "financiraju ratni zločinci" gazeći pritom presumpciju nevinosti. Gotovina je imao sreću i što krajem 2004. na čelo POA-e dolazi Karamarko koji je upregao sve takne službe u servisiranje njegove obrane. S druge strane, SDP i udruge bliske njemu plasirali su lažne opružbe o "600 ubijenih i 22 000 zaapljenih kuća" te kako se "ništa nije procesuiralo". Sve te laži pale su na sudu. Treba dodati i da je u pakiranje Gotovini bilo uključeno i nekoliko "desničara" koji su bili u HHO-u.

RI
Rizlman
13:25 06.09.2016.

Zadarski list je obična filijala rječkog Noovg lista, i zato je Večernji napravio dobro kad je iz njihovog teksta izostavio notornu neistinu da je HDZ-ova vlada naredila uhićenje Gotovine. Činjenica koju svi znaju je da je SDP-ova vlada u sedmom mjesecu 2001. godine i to onaj dan kad je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon raspisala međunarodnu tjeralicu za Gotovinom, a tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić izdao je nalog za uhićenje. I to je bila međunarodno preuzeta obaveza koju kasnije više nije vlada nije mogla zanemariti i postupiti drugačije. Slična stvar dogodila se kad je HDZ-ova vlada u pristupnim pregovorima potpisala obavezu izvršenja europskog uhidbenog naloga i to je tad postala međunarodno-pravna obaveza. Milanovićeva vlada pokušala je tri dana prije ulaska u EU promjeniti obaveze iz tog ugovora i svi znamo kako je to završilo. Isto tako bi završilo da je Sanaderova vlada pokušala povući tjeralicu koju je raspisala Račanova vlada. Ljudima ovdje treba objasniti da na zapadu, kad se nešto potpiše, to se mora i ispoštovati, i ako netko nešto potpiše u ime vlade, onda ne može neki idući sastav vlade iz neke druge stranke stavljati takve ugovore van snage.

AG
Agricola
13:52 06.09.2016.

Primjetno je u čijim redovima je panika od nadolazeće istine. C. kmeri više neće moći manipulirati ljude pa su sad malko nervozni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije