Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Želježnjak: Neće biti prireza, Forjan: Dosta nedodirljivih

Forjan Zeljeznjak
Marijan Sušenj/PIXSELL
10.05.2013.
u 10:00

Aktualna gradonačelnica nudi kontinuitet, a HDZ-ov kandidat drukčiji smjer razvoja

Vesna Želježnjak, SDP

Saborska zastupnica, na čelu Koprivnice je od veljače prošle godine. Njezini kandidati za dogradonačelnike su Melita Samoborec i Mišel Jakšić.

- Zašto bi građani Koprivnice izabrali upravo vas?

- Dosadašnji rezultati pokazuju da smo sve ove godine imali ispravnu viziju razvoja. Postali smo grad visoke kvalitete živote, što dokazuju brojna priznanja. Postali smo sveučilišni grad koji će novim znanjima pokretati nove industrije. Želimo biti potpuno energetski neovisni i podići pokrivenost infrastrukturom na najvišu razinu kao i nastaviti povlačiti sredstva europskih fondova.

- Što ćete najprije učiniti u ponedjeljak 20. svibnja, nakon izborne pobjede?

- Jutro nakon pobjede održat ću kolegij sa svojim suradnicima i nastaviti raditi na započetim projektima daljnjeg razvoja našeg grada.

- Koje su tri glavne točke važeg predizbornog programa?

- To su ulaganja u obrazovanje i razvoj sveučilišnog kampusa, u infrastrukturu te provođenje europskih projekata.Dosad smo proveli 25 europskih projekata vrijednih 2,4 milijuna eura. Neprestano prijavljujemo i nove, još veće i zahtjevnije, a njima financiramo razvoj grada. Osnivanje Medijskog sveučilišta začetak je sveučilišnog kampusa vrijednog 30 milijuna eura. Financirat ćemo ga europskim novcem, a on će Koprivnici donijeti 5000 studenata, koji će promijeniti sliku našeg grada. Pripremamo inovativne studijske programe, kao što su studij web-tehnologije, ambalaže i prehrambene biotehnologije, a svi oni bit će razvijani u skladu s realnim potrebama gospodarstva. Osnovat ćemo i tehnološki park te centar kompetencija vezan uz gospodarstvo u okruženju. Kampus ćemo graditi u niskoenergetskom konceptu. Nastavak je to projekta “Novo lice Koprivnice”, kojim težimo postati energetski neovisan grad. Nastavljamo i gradnju Zelenog kvarta, koji će uskoro dobiti treću šparnu hižu. Infrastrukturni projekti su nam u fokusu ulaganja, što dokazuje i gotovo potpuna pokrivenost komunalnom infrastrukturom svih dijelova grada. Dosad smo izgradili 340 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže, cesta, pješačko-biciklističkih staza i javne rasvjete. Do 2017. godine uložit ćemo 80 milijuna kuna za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže te sustava oborinske odvodnje. Nastavit ćemo rekonstruirati i graditi staze, prometnice i javnu rasvjetu te opremati poslovne i stambene zone. Gradnjom vrtića osigurat ćemo dovoljno mjesta za svako dijete, a novom školom jednosmjensku nastavu.

- Podravka? Uvijek jedno od glavnih predizbornih pitanja...

- Podravkin pijetao čerupan je deset godina i nemoguće je postići da se perje obnovi u samo godinu dana. Vesele me posljednje odluke vodstva Podravke, koje kompaniju vode u pravom smjeru. To je put dokapitalizacije, koji će osigurati sredstva za novi razvojni ciklus. On će nam u konačnici donijeti nove investicije i proizvode, a time i nova radna mjesta.

 - Mikrofon je vaš... Želite li što poručiti svojim potencijalnim biračima?

- Hvala vam na podršci i povjerenju koje ste nam iskazivali svih ovih godina. Obećavam vam da ćemo nastaviti razvijati Koprivnicu kao moderan europski grad znanja, mladosti i visokog životnog standarda, a sve to bez uvođenja prireza.

 

Ernest Forjan, HDZ

Radi u Belupu, šef je gradskog odbora HDZ-a. Najaktivniji gradski vijećnik. Njegovi kandidati za dogradonačelnike su Karolina Vidović i Marijan Lisjak.

- Zašto bi građani Koprivnice izabrali upravo vas?

- Zato što ih želim kao ravnopravne partnere za bolju Koprivnicu. Imam jasnu viziju za bolji grad i tražim podršku građana jer bez njih to ne mogu ostvariti. Pokusi pojedinaca koji ne znaju što treba učiniti osim što žele biti na vlasti i gledati svoj financijski interes uvijek skupo koštaju. Aktualna vlast s predizbornih plakata poručuje: “Vrijeme je da se krene”. Time su dali građanima do znanja da su do sada ili tapkali u mjestu ili kroz demagogiju prodavali priče o sretnim i uspješnim vremenima. Nedodirljivo dugogodišnje vođenje grada, žmirenje na svakodnevne probleme građana - a većina njih danas živi na granici egzistencije - odlika je aktualne vlasti. Ono malo zapošljavanja i općenito napredovanja vodi se isključivo prema stranačkoj pripadnosti ili obiteljskim vezama. Krajnje je vrijeme da se tome stane na kraj.

- Što ćete najprije učiniti u ponedjeljak 20. svibnja, nakon izborne pobjede?

- Stavit ću se na raspolaganje građanima Koprivnice. Neću stolovati i primati ljude u svoj ured kada mi zbog komocije to odgovara jer vrlo često mi građani govore da nema šanse da ih se primi kod vodećih ljudi grada više od godinu ili dvije, što je sramota. Neću se baviti ukazivanjem na prijašnje propuste i tako tražiti krivce.

 - Koje su tri glavne točke važeg predizbornog programa?

- Prioritet mi je jačanje gospodarstva, poticanje poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno u proizvodnji. Uvest ću olakšice za nove razvojne projekte i oslobađanje od dijela ili cijelog iznosa komunalne naknade i doprinosa. Ponudit ću rješenje za problem parkiranja a posebno smo pripremili rješenja za legalizaciju. Želim spomenuti i projekt “Kasa pomoći građanima” i postaviti građanima pitanje: Punite gradski proračun, a što imate od toga? Besplatnu kavu za Dan grada? Kroz taj projekt i određena sredstva iz proračuna pružit ćemo pomoć najpotrebitijima.

- Podravka? Uvijek jedno od glavnih predizbornih pitanja...

- Žalosno je da tvrtku i danas vodi politika i uski stranački interesi, a povijest nam je već odavno pokazala da politika nije dobar gospodar. To se i sada dokazuje lošim poslovnim rezultatima, nedostacima gospodarske vizije, čudnim oblicima zapošljavanja te nizom nebuloznih poslovnih poteza koji u konačnici ne vode na dobro. Ne moraš biti veliki ekonomist da shvatiš neminovnost određenih poslovnih poteza, a kada svemu tome dodate činjenicu kako u Podravki radi bulumenta nazovi-menadžera, onda se s pravom morate pitati imaju li ti bilo kakve veze s realnošću života. Tješi me što su Podravku sustavno godinama nagrizale raznorazne uprave, ali je ona tvrdoglavo opstojala.

- Mikrofon je vaš... Želite li što poručiti svojim potencijalnim biračima?

- Svi smo odgovorni za budućnost naše djece i naraštaja koji dolaze. Mi smo spremni preuzeti odgovornost, a vi nam budite partneri za kvalitetnu i pravednu Koprivnicu. Mladima radna mjesta, starima dostojanstven život. Povijesna je prilika da 19. svibnja učinimo iskorak za svjetliju budućnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije