Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka s birokracijom

Želite reportažu 
s azilantima? E, ne može, kaže MUP

Hotel Porin izbjeglice
Foto: Grgur Žučko/pixsell
15.09.2015.
u 18:56

Ni jednom riječju nisu objasnili zašto novinarima ne daju da uđu u prostor u koji će smjestiti očajne ljude

Umjesto brzog dogovora i organizacije, podulja procedura, dopisivanje i telefoniranje, a onda – kratka odbijenica iz Ministarstva unutarnjih poslova. Bez ikakvog objašnjenja. Sažetak je to nastojanja da ekipa Večernjeg lista, novinarka i fotoreporter, obiđe Prihvatilište za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama, nazvano hotel Porin, porazgovara s njegovom voditeljicom i nekima od tražitelja azila te o svemu napiše reportažu.

Naime, u jeku izbjegličke krize, kao i nakon prošlotjednih informacija da će Hrvatska izbjeglice prihvaćati na dvije lokacije – u prihvatilištima za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama i Kutini, gdje na oba mjesta ukupno može biti smješteno 700 osoba, želja nam je bila vidjeti i čuti što će očajne ljude koje put spasa dovede u našu zemlju dočekati na jednoj od lokacija koja bi im trebala ponuditi privremeno sigurno utočište u Hrvatskoj te što o nama kao domaćinima kažu oni koji su, bježeći od strahota, odlučili ovdje zatražiti azil. U petak ujutro, tražeći voditeljicu Prihvatilišta u Dugavama Snježanu Stanić kako bismo za isti dan dogovorili i organizirali posjet, sve smo to u telefonskom razgovoru rekli službenici Prihvatilišta koja nas je uputila da za sve navedeno pismeni upit pošaljemo u MUP, i to na tri adrese: pomoćnice ministra Ines Krajčak, voditeljice Prihvatilišta Snježane Stanić i glasnogovornice MUP-a Jelene Bikić.

Možete doći ispred njega, ali ne možete ući

Odmah smo sve poslali. I nazvali MUP, ministrovu pomoćnicu i glasnogovornicu, no rečeno nam je da su na sastancima. Skrenuli smo pozornost na upit koji smo poslali. Rečeno nam je da će nam se netko naknadno javiti. Dva sata kasnije javlja nam se policijska službenica za odnose s javnošću Sandra Capan sa zamolbom da ponovimo naš pismeni upit. Učinili smo to, no kako je vrijeme već dobrano odmaknulo, shvatili smo da nam izmiče rok za pisanje teksta te predložili da Prihvatilište obiđemo u ponedjeljak ujutro. Službenica se obvezala nazvati nas odmah u ponedjeljak ujutro, nakon što se razmotri naš zahtjev kako bi nam prenijela odluku. I doista, jučer ujutro iz MUP-ove Službe za odnose s javnošću stigao je odgovor, ali on glasi točno ovako: “Obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu”. Ni riječi objašnjenja. Sandra Capan nazvala je i prenijela nam istu odluku. Ni od nje nismo doznali razloge odbijanja.

Malo kasnije, ponovno smo je nazvali jer je objavljeno da je preksinoć u to prihvatilište primljeno osam državljana Sirije. Željeli bismo ih obići u prihvatilištu i malo porazgovarati s njima, kažemo. Opet nam je rečeno da upit pošaljemo pismenim putem. Poslijepodne gospođa Capan nam telefonski javlja: “Danas nikako ne možete ući u prihvatilište. Možete doći ispred njega, ali ne možete ući, nema izjava i nema fotografiranja unutra. Možete samo fotografirati prihvatilište izvana. U idućim danima pokušat ćemo organizirati dolazak novinara tamo”.

Ostaje nejasno zašto u trenutku kada naši građani već naveliko organiziraju, skupljaju i šalju pomoć za izbjeglice i kada znamo gdje će ti očajni ljudi koji nam stignu biti smješteni, MUP ne dopušta novinarskoj ekipi da obiđe jedno od mjesta prihvata. Je li razlog tome što za one kojima bi trebali pružiti utočište još nije sve spremno?

>>Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, izbjeglicama prijeti zatvor

>>Hrvatska ima 3000 mjesta spremnih za prvi val izbjeglica

Komentara 4

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
19:43 15.09.2015.

Drugarice novinarka, upravo su nam javili da će samo za vas biti osiguran posjet osmorici Sirijaca danas u 23.00 uz uvjet da uđete sami i pristanete biti na samo s dečkima do jutra. To vam je i cilj, ne?

DU
Deleted user
20:37 15.09.2015.

Da im bude što sličnije njihovoj domovini, smjestimo ih na krasan otočić blizu Raba.... kamen, more, sunce....

BA
barbaizamerike
19:38 15.09.2015.

Kako da udete kad jos bube u zidove nisu pistavljene???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije