Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad pita građane

"Želite li kupiti parkiralište usred grada za 140 tisuća kuna?"

ante županović
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
17.05.2011.
u 13:59

Ako bi bilo interesa, Grad bi Šibenčanima prodao 70 parkirališnih mjesta u drugoj etaži podzemne garaže na Poljani

ŠIBENIK - Želite li za 140 tisuća kuna kupiti parkirno mjesto u budućoj podzemnoj garaži na Poljani? - pitaju šibenske gradske vlasti Šibenčane, poduzeća i druge zainteresirane. Ovaj vrlo neobičan upit i poziv na kupnju 70 parkirališnih mjesta do sada se i nije često sretao u Hrvatskoj, barem kada je riječ o tzv. javnim prostorima i površinama. Naime, već se desetljećima govori o mogućoj gradnji podzemne garaže na središnjem šibenskom trgu, tik do zgrade kazališta i knjižnice. Takav bi projekt vratio život u staru gradsku jezgru i umanjio problem parkiranja u gradu, smatraju u gradskoj upravi. To bi bio poticaj oživljavanju jezgre koju su umrtvili novootvoreni trgovački centri u rubnim dijelovima Šibenika, loše gospodarenje gradom i drugo.

Nećemo uteg oko vrata

- Grad Šibenik objavljuje javni poziv za prikupljanje pisama namjere građana koji su voljni ući s Gradom u partnerski odnos kod gradnje podzemne garaže na Poljani i zakupiti u njoj mjesto za automobil. Raspisivanje javnog poziva rezultat je ispitivanja javnog mnijenja koje je pokazalo da je većina građana za gradnju najmanje dvije etaže podzemne garaže kod uređenja glavnog trga Poljane.- pojašnjavaju iz Grada.

Zanimljivo, do zaključka su došli uposlivši tvrtku koja je ispitala samo 180 građana, a od kojih, kako se predstavlja, dvije trećine smatra kako bi buduća garaža trebala imati dvije etaže. Naime, neke ranije studije isplativosti pokazale su kako bi najisplativije bilo graditi garažu s jednom etažom i s oko 130 parkirnih mjesta...

- Moj stav je i dalje da će Grad, zajedno s poduzećem Gradski parking, ući samo u onu investiciju koja će biti ekonomski opravdana. Prema svim izračunima to je podzemna garaža s jednom etažom. Ne želimo im stavljati dodatni uteg oko vrata i u budućnosti dovesti u pitanje poslovanje te inače solventne gradske tvrtke. S druge strane, uvažavamo i stav građana koji žele više parkirnog prostora u središtu grada jer bi i podzemna garaža trebala u prvom redu zadovoljiti njihove interese. Zato im sada pružamo mogućnost da osiguraju taj dodatni parkirni prostor, što bi u perspektivi trebalo i povećati vrijednost njihovih nekretnina - kaže dr. Ante Županović, gradonačelnik Šibenika.

Plaćanje odjednom

Njegov zamjenik Franko Vidović tome dodaje kako je "prioritet urediti Poljanu kao središnji gradski trg i dati joj urbani izgled i identitet".

- Gradnjom podzemne garaže ne želimo stvarati nove promašene investicije, ali ne želimo niići protiv stavova većine građana. Uvažavamo njihovo mišljenje i spremni smo revidirati projekt ukoliko bude zanimanja za javno-privatno partnerstvo koje bi u ovom slučaju dobilo svoj puni značaj", ističe dogradonačelnik Vidović.

Inače, prodajom 70 parkirnih mjesta Grad bi prikupio gotovo 10 milijuna kuna, a svaki bi kupac svoje mjesto morao bi platiti odjednom čim prođe natječaj, zamislili su u Gradu. Nedavno je raspisan i natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Poljane, s nakanom da trg mora dobiti primjereni, urbani izgled te da on ne može služiti kao parkiralište, što je sada.

Komentara 1

HE
heather
16:50 21.05.2011.

ma bilo bi vam bolje da napravite više voznih linija u gradu.ma sramota ste ko god dodje u šibenik tuži se na javni prijevoz ma užas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije