Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Želite dronom snimiti zagrebačku žičaru? Može, ali za 15.000 kuna!

Za djelatnosti koje promiču park prirode ne bi se trebala naplaćivati naknada, kažu iz Ministarstva održivog razvoja
02. prosinca 2020. u 15:51 16 komentara 5666 prikaza
Zagreb: Završetak radova na sljemenskoj žičari prouzročilo gužve na Gračanskoj cesti
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Snimite vi nju, ali to vam košta 15 tisuća kuna – na pitanje može li iznad sljemenske žičare dići dron kako bi trasu, ali i čitavo zdanje Zagrepčani mogli malo detaljnije promotriti, ovakav je odgovor od Parka prirode Medvednica dobio Igor Šoban, voditelj fotoodjela agencije Pixsell. Iznos je to koji se plaća za komercijalna snimanja, objasnila mu je, prepričava nam Šoban, ravnateljica PP-a Medvednica Marina Popijač. Čudno njemu, čudno nama.

Obale duž Hercegovine Pronašli dokaz da je u Ljubuškom nekad bila tropska obala

– Jasno je meni u potpunosti što snimanje u komercijalne svrhe jest, ali ovo takvo nije jer radi se isključivo o informiranju javnosti. Pa nismo mislili ondje snimati, primjerice, reklamu – kaže nam Šoban, a mi zovemo ravnateljicu Popijač. Čuli su se ona i Šoban, veli nam, sve su si objasnili, ali to je 15 tisuća kuna.

– Mi smo javna ustanova i moramo postupati po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti i Zakonu o porezu na dodanu vrijednost. Kad ne bismo naplatili snimanje, i dalje moramo platiti PDV u državni proračun, a mi svojih prihoda nemamo, već se financiramo upravo iz tog proračuna – objasnila nam je Marina Popijač kako sve, eto, mora biti po zakonu. Naplaćuje li se doista medijima, odnosno onima koji žele, a i čija je dužnost informiranje javnosti, pitali smo dvoje bivših ministara zaštite okoliša.

VIDEO Tko je kriv za eksploziju troškova za žičaru Sljeme? Radovi i opremanje poskupjeli su za 102 milijuna kuna

– Kako mislite, 15 tisuća? – čudio nam se Slaven Dobrović kad smo mu pojasnili zašto ga zovemo. Pa to je suludo, kazao je.

– Cjenik ne postoji za nešto što je primarno javni interes. Nije mi jasno zašto ga i spominju, takva se snimanja ne naplaćuju – rekao je Slaven Dobrović, a da odmah nazovemo Državni zavod za zaštitu prirode, savjetovala nam je bivša ministrica Mirela Holy. I u vrijeme njena mandata tražila su se odobrenja za razne vrste snimanja, pojasnila je, ali novinarska su se uvijek odobravala bez naplate.

ANALIZA IGORA RUDANA Kako zaustaviti pandemiju: Što možemo naučiti na primjeru Engleske

– Mogli bi vam naplatiti tih 15 tisuća kuna ako biste snimali reklamu. Mi smo takvo jedno komercijalno snimanje čak i odbili, kad su oni koji su dozvolu tražili snimanje smjestili na sedrene barijere slapova Krke. Procijenili smo da bi ih mogli uništiti i nismo dozvolili – objasnila nam je Mirela Holy dodajući da i parkovi prirode, naravno, mogu procijeniti da će im neko snimanje donijeti štetu. Primjerice, kaže, može dron iz ove priče ometati ptice koje obitavaju na Medvednici. – Ali čujte, ometat će ih onda i nakon što platite 15 tisuća kuna – kaže Mirela Holy.

Da nam pomognu u rješavanju slučaja, pitali smo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Košta li javni interes 15 tisuća kuna?

– Javne ustanove parkova samostalno odlučuju o naplati obavljanja djelatnosti na području kojim upravljaju, no stava smo da se za djelatnosti koje promiču park prirode i njegove prirodne vrijednosti, a koje nisu komercijalnog karaktera, ne bi trebala naplaćivati naknada – kazali su nam iz Ministarstva dodajući kako u konkretnom slučaju nemaju dovoljno informacija o kakvom se obliku i u koju svrhu snimanje radi pa prosudbu prepuštaju PP-u Medvednica. Nas su, pak, “ljubazno uputili da im podrobnije argumentiramo svrhu snimanja”.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • graditelj:

  Svašta si umišljaju ovi iz Parka prirode Medvednica. Oni bi vladali i šumom i zrakom. Umislili da imaju neke "božanske" osobine. A sve sami uhljeb do uhljeba

 • tomislav10:

  Uzmu dron i snime, pa nije to ničije privatno vlasništvo. Koliko takvih snimaka dronom ima iznad gradova i nitko ništa nije platio ...

 • Avatar JPlesi
  JPlesi:

  imao dron i to dva i ljetos me rušili jer sam prešao granicu koja je dozvoljena i odmah sam ih prdao..no ljudi ne kuže da se prodaju jeftino a ne mogu se koristiti jer su kazne i do 8000kn...znači nema ... prikaži još! snimanja ničega ,vožnje bilo gdje ,nema u vis od dozvoljenog ..čak ga ne smiješ niti iznad svoje kuće voziti ako ti ne dozvole...no mnogi puno toga ne kuže pa su si pametni dok ih ne očešu...isto tako u dronove se ubacuju software kod nadogradnje za špijanje i preuzimanje kontrole ako se oglušiš na zakon.. tako ti ga ruše ili te prate i onda reagiraju...upamtite čim ga upalite već ste na meti pračenja gdje idete i koliko daleko idete...ovo dokazuje sad da je to i istina jer vam već daju na znanje sve to...sretno novim vozačima...srećom pa sam ih uspio na vrijeme prodati i zaraditi još na njima...