Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNA POSTROJBA

Želite čuvati Papu Franju? Vatikan objavio koje uvjete morate ispuniti

Pope meets children with disabilities and Ukrainian refugees at the Vatican
Foto: REMO CASILLI/REUTERS
1/2
01.09.2022.
u 20:09

Njihova nova vojarna u Vatikanu, koja se počinje graditi 2026., bit će namijenjena za smještaj pripadnica ako im papa Franjo ili njegovi nasljednici dopuste da im se pridruže, rekli su dužnosnici.

Najmanja vojska na svijetu, u najmanjoj državi na svijetu, povećat će se i traži nekolicinu dobrih ljudi.

Elitna i živopisno odjevena Švicarska garda ima glavnu misiju zaštititi papu i Vatikan koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvaća 110 pripadnika.

Uoči Svete godine 2025., kada se očekuje da će milijuni hodočasnika posjetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika na ukupno 135, povećanje od gotovo 23 posto. Kako bi pomogla u zapošljavanju, Švicarska garda otvorila je novi ured za medije i kontakt u Švicarskoj, navodi se u priopćenju koje je Garda objavila u četvrtak.

Javiti se mogu neoženjeni Švicarci u dobi između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, s "besprijekornom reputacijom i visoki najmanje 1,74 metra te su završili osnovnu obuku u švicarskoj vojsci ”, navodi se na internetskoj stranici Garde.

Mogu se vjenčati nakon što su odslužili pet godina. Postrojba, čija je glavna misija zaštita pape, bila je isključivo muška od osnutka 1506. No, to bi se moglo promijeniti.

Njihova nova vojarna u Vatikanu, koja se počinje graditi 2026., bit će namijenjena za smještaj pripadnica ako im papa Franjo ili njegovi nasljednici dopuste da im se pridruže, rekli su dužnosnici.

Franjo (85) imenovao je žene na brojne visoke položaje i vodeća mjesta u vatikanskoj administraciji. U ožujku je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući žene, omogućiti da bude na čelu većine vatikanskih odjela.

Švicarska zaklada već je prikupila više od 37 milijuna švicarskih franaka od procijenjenih 45 milijuna švicarskih franaka koliko je potrebno za zamjenu sadašnje 150 godina stare vojarne.

VIDEO_ Davno izgubljena braća razdvojena 1945. ponovno će se susreti nakon 77 godina: 'Nisam mislio da će se to ikada dogoditi'

 

Komentara 5

RA
razvaljujem
07:26 02.09.2022.

Ovo je cisti rasizam prema nekatolicima. Zasto muslimani ne bi bili dobri vojnici vatikana, pa muslimansku religiju je Vatikan i stvorio? A tek satanisti, oni su na domacem terenu. Bitno je da pedofili i LGBT imaju ta prava.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
20:21 01.09.2022.

Ako je papa od Boga zašto onda njemu ne veruje? Od koga treba da se papa čuva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije