Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kineski disident

Želim otići iz Kine, i to u avionu s Hillary Clinton

kina,slijepi disident
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.05.2012.
u 20:12

Guancheng, kojega su do bolnice otpratili veleposlanik Gary Locke i pomoćnik ministra financija SAD-a Timothy Geitner, tvrdi kako tijekom boravka u veleposlanstvu nije znao što se doista događa vani te da su ga nagovarali na odlazak.

Ni 24 sata nakon što je napustio američko veleposlanstvo, pokazuje se kako odlazak slijepog kineskog disidenta Chen Guanchenga u bolnicu nije bio baš tako “dobrovoljan” kao što se tvrdilo u priopćenju kineske novinske agencije. Prema tvrdnjama disidenta, punih šest dana, koliko je trajalo njegovo skrivanje u američkom veleposlanstvu u Pekingu, u veleposlanstvu su ga nagovarali da ode, da će biti uz njega te su mu tajili što se doista događa vani. Tek kada je došao u bolnicu i susreo se sa suprugom doznao je za prijetnje i kalvariju koju je njegova obitelj prolazila otkad je u bijegu.

Čekaju ih nasilnici

Doznao je da su se u njegovu kuću uselili zaštitari oboružani palicama te da će, “ne smiri li se” i ne ode iz veleposlanstva, njegova supruga biti vraćena iz Pekinga, a zaštitari će je “obraditi”.

– Molim vas, pomozite mojoj obitelji i meni da odemo iz Kine. Najbolje bi bilo da odemo zajedno s Hillary, njenim avionom – poručio je Guancheng iz bolnice Baracku Obami tvrdeći da su ga američki diplomati prevarili nagovarajući ga da izađe iz veleposlanstva, a potom ga napustili. Američki veleposlanik u Kini Gary Locke tvrdi da nitko nije prisiljavao disidenta da napusti sigurnost veleposlanstva.

– Bio je veseo i uzbuđen što izlazi van – kaže Locke.

Nemaju čarobni štapić

S druge strane, State Department razmatra kako pomoći disidentu.

– Pokušavamo iznaći rješenje, no mi u Washingtonu nemamo čarobni štapić kojim bismo ga iselili iz Kine onoga trenutka kad on to poželi – kažu u State Departmentu.

Ova drama baca sjenu na strateške pregovore SAD-a i Kine koji se vode u Pekingu, gdje državna tajnica Hillary Clinton i ministar financija Timothy Geithner s kineskim kolegama raspravljaju o niz pitanja poput jačanja juana ili uvođenja sankcija Sjevernoj Koreji.

Komentara 14

WA
wahr
20:37 03.05.2012.

Želim otići iz Kine, i to u avionu s Hillary Clinton, zelim i kufer u kojem ce biti 100 tisuca $.

WA
wahr
20:40 03.05.2012.

poručio je Guancheng iz bolnice Baracku Obami tvrdeći da su ga američki diplomati prevarili ............................... Amerikanci su nahuskali narode bivse Jugoslavije na rat pa im jednom po jednom povukli tapet pod nogama. Slicno su napravili i u Gruziji, Libiji, Kurdimaa itd Jedino su lojalni Britaniji i Izraelu.

UK
Ugo Kajvez
20:34 03.05.2012.

Tip je umno poremećen ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije