Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Male mirovine

Želi vidjeti bolesnu kćer, ali nema novca za put do Ljubljane

'28.05.2013., Sisak - Umirovljeni novinar Vladimir Friedl nema novca da ode u posjetu tesko bolesnoj kcerki u Ljubljanu. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
Nikola Čutuk/Pixsell
31.05.2013.
u 10:51

Umirovljeni par čeka obnovu kuće u Hrvatskoj Kostajnici, gdje su doselili kao prognanici

Umirovljeni novinar Vladimir Friedl, nekadašnji dopisnik Večernjeg lista, kao prognanik iz Zenice u Hrvatskoj Kostajnici sa suprugom Katicom živi 15 godina, no sve teže. Dvije malene mirovine, svaka u iznosu od oko 1000 kuna, dostatne su za podmirenje režija, ali ne i mnogih osnovnih troškova. Vladimir je svoju malenu penziju zaradio kroz 33 godine staža na Radio Zenici, a radio je honorarno i za Radio Sarajevo te Ružu Hrvatsku, dok je supruga bila kontrolor u Zenicatransu. Kuću podno benzinske crpke Vladimir je dobio kao pripadnik HVO-a, no riječ je o jednom od najlošijih objekata u gradu.

I zdravstvene teškoće

– Imamo krov nad glavom, ali on je vrlo nesiguran. Kažu da smo dobili najgori objekt. Podnijeli smo zahtjev za obnovu prema ministarstvu, što nam je odobreno, ali već drugu godinu čekamo izlazak komisije- kažu supružnici. Teške životne uvjete pogoršavaju i zdravstveni problemi koji za sobom nose dodatne troškove. Vladimir je preživio infarkt, ima anginu pektoris i boluje od dijabetesa, a Katica je u Zagrebu nedavno operirala oko.

– Živimo kako znamo i možemo, imamo troje djece iz prvih brakova, ali svi smo u tri države i nismo si u mogućnosti pomagati. Srećom, imamo prijatelja i dobre ljude koji shvaćaju situaciju. Ono što smo nekad dobivali kroz donacije, ulagali smo u kuću, što više ne možemo. Uvijek gledamo da prvo vratimo sve posuđeno. Nekad se živjelo solidno, a danas smo eto pali na prosjački štap- priča V. Friedl.

Skromni bračni par nekako se nosi s nedaćama koje su ih zahvatile u zreloj životnoj dobi, no srce im slama nemogućnost da Vladimir posjeti bolesnu kćer koja se od jako teške bolesti liječi u Ljubljani.

– Za putovanje mi je potrebno nešto manje od 500 kuna, no taj iznos jednostavno nemamo od kuda osigurati. Osim što imam moralnu obvezu, istinski želim posjetiti svoju kći jedinicu jer se bojim da se ne dogodi najgore, a da se prije toga ne vidimo- priča potresno Vladimir.

Pomoć da skupi za put

S obzirom da nema financijske mogućnosti, Vladimiru Friedlu može se pomoći da skupi iznos potreban za putovanje u Sloveniju na broj tekućeg računa 3207962829 u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije