Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'izlazi iz daleke prošlosti'

Zelenski poludio na ideju o ustupanju teritorija Rusiji: Kissinger je zapeo u 1938., kao da se dodvorava nacističkoj Njemačkoj

Zelenski Kissinger
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.05.2022.
u 09:19

Kissinger je istaknuo kako bi bilo fatalno za Zapad da se "zanese u trenutku" te zaboravi pravo mjesto Rusije u europskom balansu moći

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na izjavu bivšeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera. Naime, Kissinger je u utorak, govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, sugerirao da bi Ukrajina trebala prepustiti dio teritorija. 

- Bez obzira što Rusija radi, postoji netko tko kaže: "Uzmimo u obzir njezine interese". Ove godine u Davosu to se opet čulo. Unatoč tisućama ruskih projektila koji su pogodili Ukrajinu. Unatoč desetcima tisuća ubijenih Ukrajinaca. Unatoč Buči i Mariupolju. Unatoč razorenim gradovima. I unatoč "filtracijskim logorima" koje je Rusija izgradila, u kojima ubijaju, muče, siluju i ponižavaju kao na pokretnoj traci - naveo je Zelenski, prenosi CNN

- Rusija je sve to napravila u Europi. Ali ipak, u Davosu, na primjer, gospodin Kissinger izlazi iz daleke prošlosti i kaže da komad Ukrajine treba dati Rusiji - dodaje. 

Zelenski je opisao Kissingerove stavove kao dodvoravanje nacističkoj Njemačkoj 1938. godine.

- Čini se da kalendar gospodina Kissingera nije 2022. nego 1938., a on je mislio da razgovara s publikom, ne u Davosu, nego u tadašnjem Münchenu - rekao je ukrajinski predsjednik. 

- Usput, prave 1938. godine, kada je obitelj gospodina Kissingera bježala iz nacističke Njemačke, imao je 15 godina - dodaje. 

Kissinger je, podsjetimo, istaknuo kako bi bilo fatalno za Zapad da se "zanese u trenutku" te zaboravi pravo mjesto Rusije u europskom balansu moći.

- Pregovori moraju početi u iduća dva mjeseca, inače će se stvoriti tenzije koje neće biti lako premostive. Idealno bi bilo vratiti se na stanje prije rata, no forsirati rat dalje od toga ne bi se svodilo na oslobađanje Ukrajine, već na rat protiv Rusije - kazao je prije nekoliko dana. 

VIDEO Preživjeli iz ukrajinskog gradića nakon granatiranja: 'Molila sam Boga da me poštedi!"

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 11

Avatar Kukulkan
Kukulkan
11:01 26.05.2022.

Ha, pa i Ukrajinci mu porucuj...kissinger idi nahuj

BR
Brankko
00:02 27.05.2022.

Kissinger i "balans moći". To se uvijek nazivalo -- ravnoteža snaga. Sada je sve i svašta u "balansu". Novogovor. newspeak.

BR
Brankko
00:05 27.05.2022.

Prije II. svjetskog rata Čehoslovačku nitko nije ništa pitao: "sile" su odredile da se komad te države da susjednoj pohlepnoj državi, kao, pohlepa će tu stati. Nije stala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije