Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE EU

Zeleno svjetlo pregovorima o Tržišnome natjecanju idući tjedan

Brodogradilište Split
Tino Jurić
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
17.03.2010.
u 15:54

Uvjeti drugoga natječaja za prodaju škverova zadovoljili su EK-ove stručnjake, no pojedine su zemlje članice, prije no što odobre otvaranje pregovora, željele čuti što Banski dvori namjeravaju poduzeti u slučaju da i taj natječaj propadne.

Španjolsko Predsjedništvo Europske unije smatra da je Hrvatska zadovoljila uvjete za otvaranje 8. poglavlja pristupnih pregovora s EU, Tržišnoga natjecanja, koje obuhvaća i brodogradnju. Rekla je to Večernjemu listu glasnogovornica španjolskoga Predsjedništva Cristina Gallach Figueras. Stoga je tu točku stavilo kao “moguću” na dnevni red Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU u četvrtak.

No, naknadno ju je skiniulo s popisa. Iz diplomatskih izvora doznajemo da predstavnici nekih zemalja članica još čekaju potvrde svojih vlada ne bi li otvaranju poglavlja 8. dali zeleno svjetlo, te da je sva prilika da će se odluka donijeti na sjednici COREPER-a idući četvrtak.

- Nadamo se da će se rečeno poglavlje otvoriti jer je Hrvatska za to već ispunila mjerila – naglasila je Gallach. Dodala da radna skupina Vijeća EU za proširenje još raspravlja o pozitivnoj procjeni mjerila za otvaranje, koju je Europska komisija Vijeću EU poslala još 22. veljače. 

Jedno od mjerila bili su, naime, “vjerodostojni planovi preustroja za svako pojedino brodogradilište”, što je hrvatska vlada odlučila provesti privatizacijom. Uvjeti drugoga natječaja za prodaju škverova zadovoljili su EK-ove stručnjake, no pojedine su zemlje članice, prije no što odobre otvaranje pregovora, željele čuti što Banski dvori namjeravaju poduzeti u slučaju da i taj natječaj propadne.

Glavni EK-ov pregovarač Dirk Lange dobio je u utorak odgovor Zagreba. U njemu je navedeno “nekoliko mogućnosti” za taj slučaj, o kojima nije želio iznijeti podrobnosti. Odmah ga je proslijedio zemljama članicama, čiji se odgovor sada čeka.

- Koju god da mogućnost hrvatska Vlada izabere, jedini je uvjet da ona bude u skladu s europskim zakonodavstvom o državnim potporama – ponovio je Lange.

Kako je međuvladina pristupna konferencija, na kojoj se očekuje otvaranje preostalih triju poglavlja - Tržišnoga natjecanja, Pravosuđa i temeljnih prava, te Vanjske, sigurnosne i obrambene politike - premještena sa 12. na 16. travnja, trebalo bi biti dovoljno vremena da se i za Tržišno natjecanje dovrši formalni postupak što prethodi otvaranju pregovora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije