Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvena zvanja

Zelenika je privatizirao resor znanosti, izbacio je i Jovanovića

'27.12.2012., Donje Svetice 30, Zagreb - U ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen je program u podrucju popularizacije znanosti za koje je ministarstvo po prvi put raspisalo Javni po
'Slavko Midzor/PIXSELL'
27.03.2013.
u 07:54

Nemam nikakvu sinekuru, radim 16 sati na dan, vozim svoj automobil, sam plaćam benzin, kaže dekan Filozofskog fakulteta Boras

– Zahtjev Područnog vijeća humanističkih znanosti da se smijeni pomoćnik ministra znanosti prof. dr. Saša Zelenika zbog upletenosti u donošenje spornog im Pravilnika o izboru u znanstvena zvanja posve je neutemeljen i bespredmetno ga je uopće komentirati – odgovorili su nam u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. No, o tom pravilniku, kaže nam saborski zastupnik prof. dr. Gvozden Flego, koji je neprikladan za humanističke i društvene znanosti, sredinom idućeg mjeseca raspravljat će i saborski Odbor za znanost.

Što ministar ima s tim?

– Tu postoji i politički problem jer je u donošenju pravilnika sudjelovala više izvršna nego zakonodavna vlast, a Nacionalno vijeće je saborsko tijelo. Svi oni koji su u tome zlorabili svoje položaje trebaju odgovarati, a teško će moći objasniti činjenicu da im je referentan popis časopisa koji je za sebe donijela jedna nizozemska institucija za zaštitu okoliša – komentira prof. Flego.

Njega, ali i njegove kolege dekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa i prof. Antu Čovića posebno je, kažu, rastužila, ali i razljutila prozivka ministra Željka Jovanovića da \"pobunom\" žele sačuvati svoje privilegije.

– Nemam nikakve sinekure, radim 16 sati dnevno, imam plaću manju od rektora sveučilišta koja su manja od jednog odsjeka zagrebačkog Filozofskog fakulteta, vozim svoj automobil, sam plaćam benzin. Imam jedini privilegij raditi profesorski posao koji volim – kaže Boras. Kad je riječ o pravilniku, Boras ironično kaže da mu \"nije jasno zašto se ministar Jovanović uzrujava zbog pravilnika koji je izradilo Nacionalno vijeće koje nema baš nikakve veze s ministarstvom.\" Trećeg prozvanog za privilegije prof. Antu Čovića pogodila je izjava prof. Zelenike da je privatizirao dva znanstvena časopisa.

– Ja mogu reći da je prof. Zelenika privatizirao resor znanosti koji je praktično dobio na poklon od aktualnog ministra. Problem vođenja nakaradne znanstvene politike, kojoj je Zelenika kreator, a Jovanović glasnogovornik, nije ministar Jovanović, nego njegov pomoćnik. Njemu svi oni koji se protive njegovoj privatiziranoj znanstvenoj politici izgledaju kao oni koji privatiziraju znanost – komentira Čović. Što se časopisa tiče, tvrdi da tu nema nikakvih subjektivnih kriterija, već da se radovi objavljuju na temelju \"dvostruko slijepog postupka recenziranja\" u kojem je autorima radova nepoznato ime recenzenata, a recenzentima ime autora.

Zlonamjerne fantazije

– To dovoljno govori da su tvrdnje o privatizaciji objavljivanja radova zlonamjerne fantazije čelnika ministarstva – zaključuje Čović.

Akademkinja Maja Žic Fuchs tvrdi iz iskustva da vođenje znanstvenog časopisa nije privilegij, nego velika odgovornost. – Na sustavu znanstvenih časopisa u Hrvatskoj radilo se godinama i zaslužuje pohvale – tvrdi ona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije