Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJESNI POLITIČKI BRAK

Zeleni za koaliciju s narodnjacima, Austrijanci u utorak dobivaju novu vladu, Kurz kancelar

Sebastian Kurtz
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
04.01.2020.
u 18:58

Kurzov novi kabinet brojat će 13 ministara, 10 narodnjaka i 3 Zelena, ne računajući konzervativnog kancelara i zelenog potkancelara Koglera, te dva državna tajnika.

Nakon što je u subotu predvečer u Salzburgu velikom većinom glasova (93,18 posto) 276 sudionika Kongres stranke Zelenih na čelu s Wernerom Koglerom (58) prihvatio koalicijski sporazum s novom Narodnom strankom (ÖVP) bivšeg i budućeg kancelara Sebastiana Kurza (33) i predložene ministre Zelenih, u utorak 7. siječnja u bečkom Hofburgu pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom prisegnut će nova austrijska koalicijska vlada narodnjaka i zelenih.

Ovo je prvi put nakon 1945. godine da u austrijskoj koalicijskoj vladi sudjeluju Zeleni, koji su dosad desetljećima bili isključivo u oporbi.

Suglasnost za „politički brak“ i koaliranje sa Zelenima dalo je u petak jednoglasno i  stranački vrh narodnjaka, što znači i Kurzov povratak na kancelarsku dužnost

Kurz se na mjesto kancelara vraća kao najmlađi šef vlade u Europskoj uniji, nakon što se je njegova tadašnja koalicija s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea raspala u svibnju prošle godine zbog umiješanosti Strachea u korupcijski skandal Ibiza, zbog kojeg je morao podnijeti ostavku.

Kurzov novi kabinet brojat će 13 ministara, 10 narodnjaka i 3 Zelena, ne računajući konzervativnog kancelara i zelenog potkancelara Koglera, te dva državna tajnika.

Vođa Zelenih u svom obraćanju Kongresu u Salzburgu, koji je kao najviši organ stranke morao odlučiti hoće li Zeleni na vlast ili će ostati u oporbi,je rekao:

„To što mi činimo je rizik, ali to je ono što se zove pionirski rad i od europskog je značaja“. Prije glasovanja Kongresa rekao je sudionicima kako „moraju biti svjesni svoje odgovornosti za Austriju“.

Potkrijepio je to konstatacijom kako ulazak Zelenih u saveznu vladu nema alternative, ustvrdivši da „bolje oni nego ponovno krajnja desnica“.

Osvrnuo se je i na sadržaj vladinog programa u kojem je,  kako je istakao, „prepoznatljiv i rukopis Zelenih“. Posebice kod zaštite okoliša, klime, socijalnog sustava pa i migracije i integracije koja je inače Kurzova domena.

„Pokazali smo da je ekologizacija porezne reforma moguća“, rekao je napomenuvši kako je u vladinom programu istaknuta i nužnost „oporezivanja velikih smrdljivaca“.

„Sorry for this!“, dodao je Kogler, izrazivši zadovoljstvo što su Zeleni u koalicijski program uspjeli ugurati i investiranje u zaštitu okoliša i klime u visokim financijskim iznosima te uvođenje posebnog poreza za velike zagađivače.

„Austrija mora prednjačiti u zaštiti klime“, konstatirao je popularni vođa Zelenih kojeg su sudionici Kongresa ispratili dugotrajnim frenetičnim aplauzom i ovacijama.

Nakon velikih kompromisa Austrija nakon više od tri mjeseca i posljednjih parlamentarnih izbora održanih 29. rujna prošle godine napokon dobiva novu saveznu vladu. Ona prijelazna, tehnokratska na čelu s kancelarkom Brigitte Bierlein će u utorak odstupiti, kako bi nova Kurzova vlada mogla nastupiti.

Za jedne je nova tirkizno-zelena vlada teška i riskantna opcija, s obzirom da Zeleni imaju malo toga zajedničkog s Kurzom osobito po pitanju migracija i socijalne politike, za druge zanimljivi eksperiment dvije posve različite stranke i  suprotstavljene ideologije pogotovo oko ključnih tema migracije i ekologije, čija bi kompromisnost i ciljevi okrenuti budućnosti mogli biti primjer i za druge europske zemlje.     

Komentara 1

AN
Antitrogloditist
19:32 04.01.2020.

Nakon što su ultradesničari pokazali svoje pravo korumpirano lice, narodnjaci se okreću omraženim zelenima. Stranke desnog centra u očito nemaju dovoljnu većinu da bi vladale same. Pompozno najavljena desničarska dominacija u Europi nikako da stigne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije