Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buka i dim

Zeleni: Postrojenje u sisačkoj rafineriji u kvaru

sisačka rafinerija (1)
Zelena lista
30.07.2012.
u 11:44

Zelena lista izvijestila je da se u subotu iz Inine rafinerije u Sisku čula zaglušujuća buka i izlazio dim nepoznata sastava i neugodna intenzivna mirisa.

Postrojenje sisačke rafinerije KP6, koje se u lipnju 2011. zapalilo, u subotu se ponovno pokvarilo, tvrdi Zelena lista koja se medijima obratila priopćenjem. Udruga je izvijestila da se u subotu iz Inine rafinerije u Sisku čula zaglušujuća buka te je izlazio dim nepoznata sastava i neugodna intenzivna mirisa.

Zaglušujuća buka čula se i prije dvije godine kada ju je proizvodio kvar dimnjaka na na postrojenju katalitičkog krekinga. To postrojenje tada je zbog kvara je dimnjaku proizvodilo nesnosnu buku više od mjesec i pol dana, a rafinerija ga je popravila i buka se smanjila tek nakon učestalih molbi građana.  Godinu dana zatim, u lipnju 2011., na tom istom postrojenju buknuo je požar kojim je bio ugrožen gotovo cijeli Sisak, a okolno naselje Caprag iz preventivnih razloga moralo je na nekoliko sati biti evakuirano.

Većina pogona i instalacija u sisačkoj rafineriji starija je od 35 godina. Kada je MOL prije 10 godina preuzimao Inu, jedan od uvjeta bila je i obnova rafinerije jer Hrvatska iz financijskih razloga to nije mogla učiniti sama

– Od tada do danas u rafineriji Sisak radili su se samo nužni popravci da se moglo nastaviti s proizvodnjom, odnosno da ne dođe do većih ekoloških incidenata i nesreća. Pred kraj dana buka iz rafinerije je prestala jer je vjerojatno pogon zaustavio rad. Međutim, nije vidljivo je li se pristupilo ikakvim popravcima – priopćili su iz Zelene liste.

 

Ključne riječi

Komentara 7

IB
istina_boli
15:40 30.07.2012.

Zatvorite rafineriju dok jos ima tko da ju zatvori. Kad svi obolite od raka, bit ce vam svejedno, a po oboljelima od raka ste na prvom mjestu u EU, zahvaljujuci upravo rafineriji.

SS
sing sing
16:15 30.07.2012.

Novo nalazište nafte i plina na Žutici. Naftna struka : dokazano je da je Rafinerija Sisak osnovna rafinerija za snabdijevanje unutarnjeg tržišta, 60 % tržišta u okolici Zagreba. Štern :" Veliki plus za Rafineriju nafte Sisak!" Malo koja rafinerija u svijetu ima ovako blizu izvor nafte. Za grad nezaposlenih ovo je dobra vijest jer nije u pitanju samo rafinerija. Uz rafineriju su vezane mnoge druge firme. Ina je još uvijek "zlatna koka" ili obiteljsko srebro kako su je nazivali. Naravno. dobro je da Zeleni pritišču Inu kako bi se ispunili svi ostali uvjeti te da se ne misli samo na profit nego i na dobrobit svih građana.

SS
sing sing
13:27 30.07.2012.

Istina je da se požar dogodio na najnovijem dijelu postrojenja. Prenapuhano je da je požar ugrozio naselje Caprag. Nije to baš tako. Mislim da sva postrojenja rade bez problema. Istina je da Sisak ima previše nezaposlenih i ne živimo dobroo i zbog toga bi bilo dobro graditi nove pogone, a ne da nam se dogodi ovo kao sa Željezarom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije