Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA PRAKSA

Zeleni pojas: Put do kvalitetnih ekoloških akcija

Zeleni pojas
Foto: Promo
1/2
25.04.2018.
u 10:56

Da je projekt Zeleni pojas prepoznat dokazuju i pobjednički projekti prethodnih godina.

Kako bi se potaknuo ekološki način življenja, važno je slijediti primjere dobre prakse, a jedan takav primjer dobre zelene prakse zasigurno je i Inini projekt koji se pod nazivom Zeleni pojas provodi već petu godinu za redom. Primarni cilj Zelenog pojasa je sufinanciranje ekoloških projekata koje osmišljavaju, prijavljuju te na kraju i provode organizacije civilnog društva, javne obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva te parkovi prirode. Zeleni pojas potiče organizacije i lokalne zajednice da se dodatno okrenu prirodi i spoznaju važnost očuvanja i zaštite prirodnih resursa. Natječaj se tradicionalno svake godine objavljuje uoči Dana Zemlje, a prijave se zaprimaju online na adresi: www.ina.hr/zelenipojas.

U odabiru projekta sudjelovat će i građani

Zelene projekte koji će ove godine dobiti Ininu financijsku pomoć, odabrat će stručna komisija u sastavu: Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, prof. dr. sc. Vlasta Ćosović, redovita profesorica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu, Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja, Marina Burazer, direktorica Korporativnih komunikacija Ine i Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini. Uz stručnu komisiju, u odabiru jednog projekta Zelenog pojasa, kao i svake godine, sudjelovat će i građani koji će za svog favorita moći glasovati na Ininoj Facebook stranici.

Sretan sam što je ovaj projekt zaživio, što se uspješno razvija i što već petu godinu imamo priliku i na ovaj način dati doprinos zaštiti okoliša. Pozvao bih sve da prijave svoje ideje i projekte na natječaj, jer su upravo zahvaljujući Zelenom pojasu realizirane brojne kvalitetne ekološke akcije.“ – rekao je Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja koji ovaj projekt podupire od samih začetaka.

Zeleni pojas prepoznao važnost očuvanja okoliša

Projekt Zeleni pojas pokrenut je s ciljem širenja svijesti o važnosti očuvanja okoliša s jedne strane te aktivnog uključivanja lokalnih zajednica u projekte koji upravo pridonose tome cilju s druge strane.

Tijekom proteklih pet godina realizirano je 65 projekata koje je INA sufinancirala s ukupnim iznosom od više od 1,3 milijuna kuna. U suradnji s partnerima, zahvaljujući Zelenom pojasu zasađeno je 5722 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te zazelenjen prostor od 25.570 četvornih metara. Ponosni smo na činjenicu da imamo priliku financijski i volonterski pružiti podršku izuzetno vrijednim ekološkim projektima brojnih entuzijasta i profesionalaca. Svake godine dobivamo sve kvalitetnije prijedloge projekata koji na najbolji način spajaju brigu o okolišu i zajednici, upravo ono po čemu se INA ističe.“ – izjavila je Marina Burazer, direktorica Korporativnih komunikacija u Ini koja je ujedno i nositelj projekta Zeleni pojas.

Predstavljanje Ininog eko natječaja Zeleni pojas 2018.: Jasminka Đaković, blogger @putopis; Angelika Brnada, INA; Stipe Božić, Hrvatska gorska služba spašavanja; Andrea Andrassy; Snježana Čop, Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići; Milan Vučić, Srednja škola za primijenjenu umjetnost Zagreb; Marina Burazer, INA; Mirjana Matešić, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj; Domagoj Sever, blogger
Foto: Promo

Prošlogodišnji projekti kao motivacija: nagrada Udruzi Zvončići

Da projekti realizirani u sklopu natječaja Zeleni pojas podižu kvalitetu života u zajednicama u kojima su implementirani, dokazuje i jedan od projekata Zelenog pojasa koji je odabran u sklopu natječaja 2016. godine. Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići iz Karlovca, Zeleni pojas je sufinancirao projekt „Senzorni park“ – ovaj je projekt spojio ekologiju s podrškom djeci s teškoćama u razvoju, na način da je sredstvima Zelenog pojasa uređen i postavljen senzorni park oko zgrade Udruge s ciljem poticanja motoričkog razvoja djece te kvalitetnijeg boravka na zraku djece koja dolaze u Udrugu na terapije. Projekt je u potpunosti realiziran tijekom 2017., a na predstavljanju ovogodišnjeg natječaja 23. travnja, INA je Udrugu dodatno nagradila za uspješnu realizaciju projekta te je predsjednici Udruge svečano uručena nagrada koja se sastojala od financijskog dijela – INA kartice u vrijednosti od pet tisuća kuna, te umjetničkog dijela – skulpture koju su osmislili i izradili učenici Srednje škole za primijenjenu umjetnost iz Zagreba.

Bez Ine i Ininih volontera ne bismo bili u mogućnosti realizirati naš senzorni park i stoga smo iznimno zahvalni što je naš projekt dodatno prepoznat i nagrađen.“ - rekla je predsjednica Udruge Zvončići Snježana Čop.

Volonteri su bitan kotačić Zelenog pojasa

Projekti koji su odabrani za sufinanciranje u sklopu Zelenog pojasa uz Ininu financijsku pomoć dobivaju i podršku INA Kluba volontera. Inini volonteri od 2011. godine organiziraju razne samostalne volonterske akcije, ali se uključuju i u ekološke akcije kao podrška projektima Zelenog pojasa. Inini volonteri će i tijekom ovog proljeća sudjelovati u realizaciji nekolicine pobjedničkih projekata koji su odabrani na natječaju Zeleni pojas 2017., a sljedeća u planu je realizacija ekološke akcije uređenja staze sv. Ciprijana u Splitu u organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja. Početkom svibnja Inini će volonteri pomoći pri prikupljanju naplavnog otpada na Krku u sklopu projekta „Plava vreća“ Udruge Obala naših unuka.

Važnost Zelenog pojasa prepoznali su i bloggeri Domagoj Sever i Jasminka Đaković koji već godinama spremno istražuju ljepote Hrvatske suočavajući se tako s pozitivnim, ali i negativnim posljedicama našeg ponašanja. Rad Domagoja i Jasminke možete pratiti i na Instagram profilima @domagojsever i @putopis na kojima ćete moći pratiti i sve zelene akcije u sklopu Zelenog pojasa.

Ovogodišnji natječaj za Zeleni pojas trajat će od 23. travnja do 27. svibnja, a prijaviti se možete putem Inine internetske stranice www.ina.hr/zelenipojas.

Sadržaj omogućila INA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije