Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasan otpad

Zeleni: Hoće li nova uprava graditi radioaktivno skladište na Ruđeru?

Radioaktivni otpad, IRB
Antonio Bronić/Pixsell
27.04.2012.
u 13:15

Imamo pravo znati hoće li se u našem susjedstvu, usred grada, uskoro skladištiti radioaktivni otpad iz cijele Hrvatske, ističu u priopćenju

– Hoće li nova uprava Instituta Ruđer Bošković i nova nadležna ministarstva (znanosti, okoliša, zdravstva i gospodarstva) provesti projekt HDZ-ove vlade u djelo i izgraditi radioaktivno skladište za cijelu Hrvatsku na tlu unutar kompleksa IRB? – pita se Zelena lista i Građanska inicijativa sa Šalate. U priopćenju koje su poslali medijima ističu kako je HDZ-ova Vlada krajem 2009. na zatvorenoj sjednici donijela odluku da iskoriste sredstva Europske komisije od 1,7 milijuna eura namijenjena izgradnji centralnog radioaktivnog skladišta u okviru IRB-a i da se tome usprotivila tadašnja ravnateljica Danica Ramljak.

Prema njima, smjenom Danice Ramljak, ponovno se pokreće ovo pitanje.

– Nakon stotinu dana nove Vlade, Danica Ramljak smijenjena je s ravnateljskog mjesta, a Upravno vijeće i pojedini novoimenovani članovi vijeća, poput akademika Vlatka Silobrčića, počeli su u medijima objavljivati izjave da je Danica Ramljak ugrozila sigurnost i živote građana Zagreba time što nije dopustila gradnju novog i sigurnog skladišta RAO u okviru Instituta. Argumenti za tu tvrdnju Upravnog vijeća svode se otprilike na "zato jer je novo skladište uvijek sigurnije od starog, a Ramljak nije namakla novce iz drugih izvora te je zato oštetila Institut i živote građana". Za takvo rezoniranje zaista nije potrebna akademska naobrazba! – stoji u priopćenju Zelene liste i Građanske inicijative sa Šalate.

Dodaju kako je vidljivo da nova Vlada namjerava donijeti novi zakon o otpadu kojim se bitno smanjuje utjecaj lokalne zajednice, građana i prostornih planova na odluke, rješenja i projekte u vezi sa zbrinjavanjem otpada.

– Imamo pravo znati hoće li će se u našem susjedstvu, usred grada, uskoro skladištiti radioaktivni otpad iz cijele Hrvatske. Ne samo da imamo pravo znati nego imamo pravo i odlučivati o tome u kakvom ćemo okolišu živjeti jer drugog nemamo – zaključuju.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
16:00 27.04.2012.

Neka proba ..................

LI
list68
16:06 27.04.2012.

Tlo ispod Zagreba je idealno za gradnju skladišta radio aktivnog otpada. Treba to odlagalište izgraditi ispod cijelog Zagreba, što prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije