Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zelena lista spojila se s ORaH-om, Holy nazdravila orahovcem

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy istaknula da je ovo današnje spajanje dviju stranaka neobično po tome što Zelena lista ničim nije uvjetovala svoj prelazak u ORaH
08. siječnja 2014. u 11:54 13 komentara 3076 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/9

Za razliku od dosadašnje prakse kada su u Hrvatskoj nicale nove stranke, od danas ipak imamo jednu političku stranku manje. Naime, stranka Zelena lista spojila se danas s novoosnovanom strankom Mirele Holy ORaH-om te su svi članovi Zelene liste postali članovima ORaH-a.

Na novinarskoj konferenciji donedavna supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth kazala je da je Zelena lista s Mirelom Holy dobro surađivala još dok je Holy bila u SDP-u. – Sad ćemo prenijeti svoja dosadašnja iskustva članovima ORaH-a jer Zelena lista na političkoj sceni djeluje već osam godina. I zajednička nam je želja biti dio kampanje Zelenih Europe na idućim izborima u Hrvatskoj i za Europarlament. Potom je predsjednica ORaH-a Mirela Holy istaknula da je ovo današnje spajanje dviju stranaka neobično po tome što Zelena lista ničim nije uvjetovala svoj prelazak u ORaH.

– Prelazak se nije uvjetovao nikakvim funkcijama i to je rijedak primjer u Hrvatskoj. U Hrvatskoj ima više od 140 političkih stranaka i dalje se ide prema povećanju toga broja, a ne okrupnjavanju stranaka i ovo je doista rijedak slučaj jer sada nakon puno godina imamo jednu stranku manje. Naš je cilj okupiti fragmentiranu zelenu scenu u Hrvatskoj, a potencijal zelene ljevice zapravo je koncept budućnosti jer održivi razvoj donosi i nova radna mjesta. Iako u Hrvatskoj ima predrasuda prema zelenoj politici, poput one da ona sprečava neka ulaganja i projekte, u nekim drugim europskim zemljama, osobito skandinavskim, upravo se na projektima održiva razvoja otvara puno novih radnih mjesta i upravo ta platforma Hrvatskoj može donijeti puno dobrobiti – kazala je Holy.

Na novinarsko pitanje o tome kako to da je došlo do koaliranja ovih dviju stranaka, iako je Holy prije najavljivala da ORaH uoči izbora, bilo parlamentarnih bilo europskih, neće koalirati ni s jednom postojećom ni novoosnovanom strankom, Holy je objasnila da u ovom slučaju postoji razlika. – Zelena lista spojila se s ORaH-om i postala njegov dio što znači da ovo nije koalicija. Zelena lista kao stranka prestaje postojati i to nije u kontradikciji s onim što sam prije izjavila – rekla je Holy dodavši kako je cilj ORaH-a okupljanje svih zelenih aktera u Hrvatskoj s nadom da će im se pridružiti i mnogobrojni akteri s civilne scene.

Napomenula je da je na zelenoj sceni često bilo osobnih antagonizama, no nada se da će oni biti nadvladani i kako će svi prepoznati potencijal ORaH-a kao stranke.

Na kraju, Vlasta Toth prokomentirala je i skorašnji novi pravilnik o prikupljanju otpada u Zagrebu. Kazala je da će biti bolji od prijašnjeg, no da će se i njega morati doraditi.

– Ipak, zabrinjava me na koji je način Čistoća kao javno poduzeće izdvojena iz Zagrebačkog holdinga. Time se ova javna usluga izdvaja i potom će se privatizirati što neće biti na dobrobit Zagrepčana – kazala je Toth spomenuvši da je tu zapravo riječ o poslu s Petrom Pripuzom koji već ima desetak tvrtki vezanih uz otpad.

– Prvo obećanje gradonačelnika Bandića da komunalne usluge neće poskupjeti više ne stoji. Vrlo skoro dogodit će se upravo poskupljenje – kazala je Toth. Inače, Holy je konferenciju počela nazdravivši orahovcem ORaH-u kao nedavno osnovanoj stranci i njezinim novim "zelenim" članovima.

>> ORaH na europske i parlamentarne izbore izlazi samostalno

Ana i Vlado
otkrio razloge
Kalember o razvodu od Ane Rucner: 'Bili smo u svemu odlični, ali...'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
 • krka:

  Ja ipak mislim da bi Hrvatskoj dobro došlo barem 100 novih stranaka! U sveopćoj neimaštini građana za stranke uvijek ima love! Znači, stranka je jedno od sigurnih poduzeća u državi!

 • Avatar adeodatus
  adeodatus:

  Zeleno krilo SDPa

 • mtintilinic:

  Plastične jednokratne čaše u stranci koja promovira ekologiju? Hmmm...