Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE REVIZORSKOG SUDA

Zelena dilema u EU: 'Obnovljivi izvori energije na moru ne smiju škoditi društvu ni okolišu'

Aerial view of the Hywind Tampen floating offshore wind farm, North Sea
Foto: Oeyvind Gravaas / Equinor/REUTER
1/3
19.09.2023.
u 11:37

Europska komisija nije do sada dovoljno uzimala u obzir utjecaj na okoliš, upozoravaju revizori, naglasivši da bi instalacija novih vjetroelektrana na moru „mogla biti štetna po morski okoliš, kako na površini, tako i u podmorju"

Ubrzana instalacija vjetroelektrana na moru u Europskoj uniji otvara "zelenu dilemu” budući da je zaštita klime možda u sukobu s očuvanjem prirode, upozorio je Revizorski sud EU-a (ECA).

Da bi ublažio klimatske promjene, EU je u proteklih 15 godina u 'plavi' energetski sektor uložio gotovo 17 milijardi eura, konstatira ECA u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

"Ruska invazija na Ukrajinu naglasila je važnost energetske neovisnosti EU-a, a naša mora možda su dio rješenja", rekao je revizor Nikolaos Milionis. "No, EU ne bi trebao težiti plavoj revoluciji pod svaku cijenu: obnovljivi izvori na moru ne smiju u značajnoj mjeri škoditi društvu ni okolišu", upozorio je Milionis. 

Europska komisija nije do sada dovoljno uzimala u obzir utjecaj na okoliš, upozoravaju revizori, naglasivši da bi instalacija novih vjetroelektrana na moru „mogla biti štetna po morski okoliš, kako na površini, tako i u podmorju". Problem su i uglavnom neriješeni sukobi s ribarskim sektorom i tek rijetki slučajevi suradnje zemalja EU-a koje dijele more na zajedničkim projektima.

POVEZANI ČLANCI:

"To rezultira propuštenim prilikama za efikasniju upotrebu morskog prostora", ističe ECA u izvješću.

Proširivanje kapaciteta za proizvodnju struje na moru mogla bi pak usporiti rizici u opskrbi ključnim sirovinama, koje trenutno gotovo isključivo stižu iz Kine, napominju, upozoravajući da nabavu ugrožavaju i aktualne geopolitičke napetosti. Pozvali su Europsku komisiju da bolje prouči utjecaj vjetroelektrana na morske ekosustave, bioraznolikost i na obalne zajednice, da bolje iskoristi prostor i podrži nove tehnologije za proizvodnju energije na moru.

VIDEO Policajci razbili staklo na automobilu da spase čovjeka od poplave

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Komentara 2

XA
xaron
04:02 20.09.2023.

Ovi nisu u toku situacije. Investicije u vjetroelektrane na moru su potonule blizu nule.

DU
Deleted user
15:23 19.09.2023.

Solarni kolektori vjetrenjače sve gluposti.fuzijski reaktor je uskoro gotov .. vodik je također budućnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije