Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolac protiv zakona

Zelena akcija: Ne možemo jesti loptice za golf!

Zelena akcija
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/6
16.12.2009.
u 14:43

Na zagrebačkoj tržnici Dolac Zelena akcija održala je prosvjednu akciju kojom je još jednom željela upozoriti na veliku štetu koju će građani trpjeti zbog Zakona o igralištima za golf.

Na zagrebačkoj su tržnici Dolac u podne aktivisti Zelene akcije održali prosvjednu akciju “Ne možemo jesti loptice za golf!” kojom su još jednom željeli upozoriti na veliku štetu koju će građani trpjeti zbog Zakona o igralištima za golf koji je Sabor izglasovao prije točno godinu dana.
– Želimo da Sabor ukine Zakon o golfu koji omogućava prenamjenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko, te investitorima omogućava da 30 posto zemljišta na kojem planiraju graditi terene za golf, vile i apartmane od gradova ili općina kupe bez javnog natječaja, a još 20 posto zemljišta od građana po iznimno povoljnim cijenama. Vlasnici zemljišta investitoru ne mogu reći ne jer zakon predviđa i izvlaštenje, odnosno oduzimanje zemljišta na koje je investitor bacio oko – rekla je Jagoda Munić, potpredsjednica Zelene akcije.
Desetak prodavača voća i povrća na Dolcu podržalo je akciju jer smatraju Zakon o golfu potpuno neprihvatljivim i suprotnim njihovim interesima.
- Umjesto terena za golf treba saditi voćnjake. Kaj bumo umjesto jabuka jeli loptice? Zakon nije pravedan i iznimno je štetan za sve koji u Hrvatskoj proizvode hranu – tvrdi  prodavač Štef Zagorec. Zelena akcija uputila je pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor od koje traži da ukine zakon.
– U svjetlu njezinih protukorupcijskih akcija koje podržavamo, ukidanje Zakona o golfu bio bi još jedan pozitivan iskorak jer taj zakon otvara mnogo prostora za manipulacije sa zemljištem, a time i za korupciju. Uostalom, Hrvatska je jedina zemlja u svijetu s takvim zakonom – kaže Jagoda Munić.
Ustavnom sudu poslali su zahtjev za ispitivanjem ustavnosti Zakona o igralištima za golf, a odgovor još čekaju. Oko 10.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta planira se prenamjeniti u igrališta za golf što je, upozoravaju u Zelenoj akciji, površina veća od otoka Raba ili, primjerice, znatno veća površina od one Splita i Rijeke zajedno.

Komentara 11

IZ
izbrisan
16:15 16.12.2009.

U pravu su i sinatra i inter.Medjutim pogledajmo malo,tko je progurao taj zakon.Mestar iz Dugobaba,a u nj je itelji golf stoljetna tradicija.I ne samo on,vec i gomila uvlakaca i dupelizaca,uglavnom s kamenjara gdje je golf takodjer tradicija.

FI
Fieldhockey
17:08 16.12.2009.

Podržavam zelene koji se bune zbog navodne prenamjene zemljišta. Kako je to zemljište neobrađeno, predlažem da se presele iz svojih stanova u Zagrebu i neka počnu obrađivati tu zemlju.

DO
dobravila
16:13 16.12.2009.

@Sinatra U pravu si !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije